Plaćanje gotovinom odlazi u prošlost. Biste li pristali na potpunu zabranu keša?

Foto: Index/Pixsell/Filip Ko/Wikipedia

VREMENA kada se sve plaćalo gotovinom polako postaju prošlost. Danas je kartično plaćanje, bilo da se radi o debitnim ili kreditnim karticama, postalo sasvim uobičajeno, a u posljednje vrijeme proširilo se i mobilno plaćanje pa kupci sve češće šokiraju prodavačice u pekarnicama ili trgovinama plaćajući račun, na primjer, pametnim satom.

Neke zemlje u potpunosti se žele riješiti gotovine. Švedska ima plan u sljedećih nekoliko godina potpuno prijeći na bezgotovinska plaćanja.

Austrijanci žele ustavno pravo na plaćanje "kešom"

No, nisu svi zadovoljni takvim kretanjima pa je tako u Austriji pokrenuta inicijativa koja želi da se pravo na plaćanje gotovinom unese u Ustav. To je predložila konzervativna Austrijska narodna stranka bivšeg kancelara Sebastiana Kurza koji smatra da je “korištenje gotovine temeljni uvjet samostalnog života”.

Naime, zagovornici plaćanja gotovinom smatraju da im pri bezgotovinskim plaćanjima može biti ugrožena privatnost, odnosno da se može pratiti na što kupci troše novac.

Prema podacima Europske središnje banke (ECB), čak 67 posto ukupne vrijednosti kupovine u Austriji 2016. bilo je plaćeno gotovinom, a za usporedbu, u Nizozemskoj je to 27 posto.

Hrvati imaju 8,6 milijuna kartica, ali je 85 posto transakcija i dalje u gotovini

U Hrvatskoj je, prema podacima HNB-a, izdano 6,7 milijuna debitnih i 1,9 milijuna kreditnih kartica. Kada se gleda broj transakcija, i dalje dominira gotovina, kojom je obavljeno čak 85 posto transakcija, slijede platne kartice na koje otpada 14 posto transakcija, a 1 posto otpada na ostale oblike plaćanja.

Što se tiče vrijednosti transakcija, situacija je nešto bolja u korist bezgotovinskog plaćanja. Gotovinom je u Hrvatskoj obavljeno 54 posto od ukupnog iznosa plaćanja, karticama 42 posto, a na ostala plaćanja otpada 4 posto ukupnog iznosa.


ZA i PROTIV potpunog napuštanja gotovine

Potpuno napuštanje “keša”, odnosno stvaranje bezgotovinskih društava, kontroverzna je tema koja ima svoje zagovornike, ali kao što vidimo na primjeru Austrije, i svoje protivnike.

Potencijalni problem koji se javlja pri potpunom napuštanju gotovine jest to da potpuno kontrolu nad transakcijama i individualnom korištenju novca, imovini u novcu i kamatama može imati država.

Država može praktički uvesti porez na držanje novca

Novac nije pod kontrolom osobe koja ga posjeduje, već je pod izvanjskom kontrolom i mogu se, na primjer, uvesti negativne kamatne stope. Znači kad bi netko, država, praktički uveo porez na držanje novca, ne biste ga mogli spremiti “u čarapu”. To su neki od problema koji muče protivnike potpunog napuštanja gotovine.

Gotovina omogućava lakše pranje novca i financiranje terorizma

S druge strane, zagovornici napuštanja gotovine smatraju da bi to bilo dobro za ekonomiju i društvo općenito.

Naime, gotovina omogućava ili olakšava pranje novca i financiranje terorizma i u slučaju da se potpuno prijeđe na bezgotovinska plaćanja, takvi poslovi bi bili znatno otežani. Kad bi se sve transakcije mogle nadzirati, borba protiv korupcije bi bila znatno olakšana.

Također, zagovornici bezgotovinskih društava smatraju da bi se poboljšala i naplata poreza jer bi opet sve transakcije mogle biti nadzirane.

Što vi mislite? Treba li potpuno napustiti plaćanje gotovinom? Recite nam u anketi!


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.