Pitali smo HDZ-ovog gradonačelnika Zaprešića zašto je odbio dati novac Hitnoj

Foto: Index, Pixsell

JUČER smo objavili da su HDZ-ov gradonačelnik Željko Turk i njegova koalicija koja u zaprešićkom vijeću ima većinu u prosincu prošle godine odbili preusmjeriti 300 tisuća kuna Hitnoj pomoći.

HDZ-ov gradonačelnik odbio Hitnoj dati 300 tisuća kuna koje baca na savjetnike

Novac je to koji Turk izdvaja za svoje savjetničko tijelo - Savjet gradonačelnika.

Oporbeni SDP predložio je amandman da se 300.000 od 346.500 kuna, koliko HDZ-ov gradonačelnik troši na savjetnike, preusmjeri za sufinanciranje dodatnog tima hitne pomoći. Vladajući, a u Zaprešiću vlada koalicija u sastavu: HDZ, HSS, HSU, BM365, Glas Zaprešića i HSLS, jednostavno su ga odbili. Jučer smo objavili taj amandman koji je podržala cijela oporba, no zbog vladajućih nije prošao.

"Predlaže se značajno umanjenje stavke kojom se podmiruju naknade za članove Savjeta gradonačelnika. S obzirom na dosadašnje rezultate Savjeta gradonačelnika i dosadašnju praksu upravljanja Gradom Zaprešićem, Klub vijećnika SDP-a smatra da Gradonačelniku uopće nije potreban Savjet te se predlaže njegovo raspuštanje i ukidanje, jer je više nego dovoljna brojka od 60 zaposlenih u Gradskoj upravi, koji mogu puno više doprinijeti razvojnim projektima Grada Zaprešića. Sredstva u iznosu 300.000,00 kuna predlaže se usmjeriti na sufinanciranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći", stajalo je u amandmanu.

Turk se jučer pokušao oprati od ikakve odgovornosti za očit kolaps sustava medicinske pomoći u gradu kojem je na čelu, rekavši da on "ne može biti odgovoran za to".

No dokument koji smo objavili pokazuje da je mogao 300 tisuća kuna preusmjeriti za sufinanciranje dodatnog tima hitne pomoći  Nije to učinio.

HDZ-ovom gradonačelniku zato smo jučer poslali upit u kojem smo ga jednostavno pitali - zašto? Zašto mu je važnije bilo imati Savjet gradonačelnika nego dodatan tim hitne pomoći za svoje građane.

Danas nam je stigao odgovor. Prenosimo ga u cijelosti. 

Turk: To nije u našoj nadležnosti

"Na početku želim reći kako smo i moji suradnici i ja vrlo potreseni nemilim događajem i gubitkom jednog
mladog života te izražavamo duboku zabrinutost zbog manjkavosti sustava koju danas, sutra, može osjetiti
bilo tko.

Slijedom napisa o odbijanju sufinanciranja dodatnog tima hitne medicinske pomoći, ponovno naglašavam kako javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. O tome jasno govori Pravilnik Ministarstva zdravlja o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, a
prema kojem djelatnost i organizaciju izvanbolničke hitne medicine obavlja županijski zavod, odnosno, u našem slučaju, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi također ministarstvo, u Zaprešiću djeluje pet timova HMP, no treba shvatiti da isti pokrivaju i područje okolnih
sedam općina, a po potrebi su na raspolaganju i cijeloj županiji za koju je, isto tako, trenutni broj timova nedostatan. Jasno je da ljudski život nema cijenu, no sufinanciranje dodatnog tima u Zaprešiću, nažalost,
ništa ne bi promijenilo u odnosu na strašnu tragediju, jer da bismo imali još jednog dežurnog liječnika, broj timova bi se morao udvostručiti sa pet na deset, a o čemu opet ne može odlučivati Grad. Nadalje, dodatni
tim i dalje ne bi bio na raspolaganju samo građanima Zaprešića, nego cijeloj županiji. Stoga i dalje tvrdim da problem leži u ovakvom sustavu kojeg žurno treba mijenjati!

Želim napomenuti i da sufinanciranje dodatnog tima HMP spada u tzv. zdravstveni nadstandard, a za koji je Grad Zaprešić samo u prošloj godini izdvojio preko pola milijuna kuna, za sufinanciranje nabave novog vozila hitne medicinske pomoći (!!!), dežurstva ljekarne te nabave ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova dojenčadi, upravo imajući na umu poboljšanje zdravstvenih usluga za svoje građane, a što ćemo činiti i dalje koliko god nam to dozvoljavaju zakonski okviri.

Mattea, nažalost, više ništa ne može vratiti, ali nadam se da će njegova žrtva biti pokretač promjena koje će spasiti brojne druge živote. Izražavam iskrenu sućut Matteovoj obitelji i svima koji su ga voljeli", stoji u Turkovom priopćenju.

Danas je zabrinut, a prije tri mjeseca njegova je pročelnica tvrdila da ima dovoljno timova hitne pomoći

HDZ-ov gradonačelnik, dakle, prvo tvrdi da Hitna nije u njegovoj nadležnosti, a nekoliko redova kasnije kaže da Hitnu već sufinanciraju kroz izdvajanja za zdravstveni nadstandard za što godišnje, kako tvrdi, izdvajaju pola milijuna kuna, ali i da su sufinancirali kupnju novog vozila hitne pomoći.

Ni jednom riječju nije objasnio ni zašto je njegova koalicija odbila 300 tisuća kuna iz njegovog Savjeta gradonačelnika prebaciti za dodatan tim hitne pomoći, kao ni je li mu i zašto važnije imati savjetnike od financijske pomoći hitne pomoći za svoje građane. 

Turk je za kolaps Hitne zapravo neizravno okrivio svog stranačkog kolegu, ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Gradonačelnik Zaprešića se u svom odgovoru Indexu čini vrlo zabrinutim za čitav sustav hitne medicinske pomoći, a pogotovo za Hitnu u Zaprešiću, no nejasno je zašto je onda njegova pročelnica prije tri mjeseca na Gradskom vijeću izjavila da ima dovoljno timova hitne pomoći.

Kao što smo jučer objavili, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zaprešića Sandra Sabol Valenčak je odgovarajući na pitanje ima li dovoljno timova hitne pomoći u svibnju ove godine rekla: "Postoji dovoljno timova Hitne pomoći. U ovoj godini su samo zatražili sredstva za novo vozilo Hitne pomoći. U Zaprešiću tijekom noći dežuraju dva tima, a u slučaju da su oba ta terenu, ostaje dežurati medicinska sestra. O dodatnom plaćanju liječnika potrebno je dogovoriti se s okolnim općinama i Domom zdravlja Zagrebačke županije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.