Pfizer zatražio dopuštenje američke vlade za cijepljenje djece od 5 do 11 godina

Foto: EPA

KOMPANIJA Pfizer danas je zatražila od američke vlade dopuštenje za uporabu cjepiva protiv covida-19 kod djece u dobi od 5 do 11 godina. U slučaju da regulatorna tijela odobre taj zahtjev, cijepljenje djece te dobi moglo bi početi u roku od nekoliko tjedana.

Mnogi roditelji i pedijatri zatražili su mogućnost zaštite djece mlađe od 12 godina. Ne samo zbog toga što mlađa djeca također mogu ozbiljno oboljeti od koronavirusa već je problematično i širenje virusa po školama, pogotovo u zajednicama s niskom razinom procijepljenosti, piše AP.

Pfizer je na Twitteru objavio da je podnio službenu prijavu američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA). FDA sada treba procijeniti je li cjepivo sigurno za mlađu djecu u istoj mjeri kao što je sigurno za tinejdžere ili odrasle osobe.

Nezavisno stručno vijeće javno će 26. listopada raspravljati o toj temi.

Primit će manju dozu?

Kompanija Pfizer je navela kako je njeno istraživanje pokazalo da bi mlađa djeca trebala dobiti trećinu doze koja se sada daje svima ostalima. Nakon druge doze, djeca od 5 do 11 godina razvila su razinu protutijela za borbu protiv virusa jednako snažnu koliko i tinejdžeri i odrasli od klasično propisane doze.

Iako su djeca pod manjim rizikom od teških bolesti ili smrti od starijih ljudi, od covida-19 ponekad umiru i ona. S time da je broj infekcija kod mladih u zadnje vrijeme u velikom porastu zbog izrazito zarazne delta varijante.

Pfizer je tijekom studija analizirao davanje niže doze kod 2268 dobrovoljaca u dobi od 5 do 11 godina te je naveo kako nije bila zabilježena pojava ozbiljnih nuspojava.

No, studija nije dovoljno velika da bi se u njoj registrirale rijetke nuspojave, poput upale srca koja se ponekad javlja nakon druge doze cjepiva; uglavnom kod mladih muškaraca.

Ako FDA odobri hitnu uporabu doza za djecu, postoji još jedna prepreka prije početka cijepljenja ove dobne skupine u SAD-u. Savjetnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) također trebaju preporučiti odobrenje za cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina te je na CDC-u da donese konačnu odluku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.