Pavle Kalinić: Tko zna koliko je puta Janafu iscurila nafta, a oni su to uspjeli zataškati?

ŠEF zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić i dalje tvrdi kako je Uprava Janafa pokušala zataškati izlijevanje nafte na Žitnjaku, dok je Centar 112 optužio za nesposobnost.

Kalinić piše kako su u četvrtak oko 12,15 sati, na temelju anonimne dojave, pokušali provjeriti je li došlo do izlijevanja nafte u krugu tvrtke Janaf. Dodaje kako su kontaktirali razne službe od kojih nisu uspjeli doznati ništa što bi dalo za naslutiti da se u krugu Janafa nešto događa.

"Nema potrebe za radnicima Ureda"

"Oko 14,30 sati iz samog  kruga Janafa dobili smo informaciju kako se izlila veća količina Petrolovog dizela ali da to Uprava pokušava zataškati. Od početka incidenta cjelokupna uprava je znala da je do izlijevanja došlo radi ljudskog faktora", piše Kalinić te dodaje kako su stupili u kontakt sa šefom sigurnosti Pedišićem koji je tvrdio da se ništa nije dogodilo, a da se niti ne događa. Nije mu bilo jasno zašto se Kalinićev Ured zanima za zbivanja u Janafu.

"Kako smo nakon nemuštog odgovora shvatili da i nije baš sve onako kako nas je službena osoba iz Janafa pokušala dezinformirati te da se ipak nešto događa poslana je dežurna ekipa Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na Žitnjak. No, na glavnom ulazu u JANAF-a nisu htjeli pustiti djelatnike Ureda za upravljanje u hitnim situacijama jer 'nema potrebe'!  'Ništa se ne događa zbog čega bi Ured trebao intervenirati', riječi su g. Kraljevića inženjera zaštite na radu", piše Kalinić te dodaje kako su pokušali doći do Ante Markova. Na njegovom mobitelu se na prvi poziv nitko nije javio, dok je nakon drugog neuspješnog poziva mobitel bio isključen ili se ispraznila baterija.

Nisu mogli doći do Markova

Niti preko Centra 112 nisu oko 16,30 i 17 sati uspjeli doći do Ante Markova, "jer je dežurni voditelj u 112 ustanovio kako nemaju broj te da ga ni ne trebaju imati jer da se ne radi o gradskoj već o državnoj tvrtki. Dežurnog inspektora zaštite okoliša iz Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša nazvali su tek u 19 sati".

Tada su nazvali načelnika zagrebačke policije Buterina koji je poslao policijsku ophodnju. Policajce su zaštitari iz Janafa pustili u krug tvrtke, ali ne i dežurnu ekipu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. "Policijskoj ophodnji je priopćeno da se izlilo nekih 2500- 3000 litara što je ophodnja i izvijestila. Policijska ophodnja samo je mogla prenijeti dobivenu informaciju jer sami ni u kojem slučaju nisu mogli utvrditi koliko se dizela izlilo, niti su raspolagali opremom kojom bi to mogli utvrditi", stoji u Kalinićevom priopćenju.

Maksimalno se prikupi 20 posto

Dodaje da je toliko dizela pokupljeno i spremljeno na za to predviđeno mjesto, ali koliko je isteklo tek treba utvrditi inspektor Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša te interna inspekcija Janafa. Kalinić navodi da se u takvim slučajevima maksimalno uspije prikupiti 20-ak posto.

"Osim što su Uprava Janafa i gospodin Markov prvo za medije tvrdili da se ništa neuobičajeno ne događa, onda kad su uvidjeli da je pokušaj zataškavanja propao pokušali su umanjiti štetu da se dizel nije izlio izvan za to predviđenih prostora", piše Kalinić i dodaje da je to što je isteklo od 2500 do 3000 litara dizela te činjenica da su tek nakon pet sati pustili djelatnike njegova Ureda, dovoljno za traženje odgovornosti.

Koliko je izlijevanja bilo do sada, a koji su zataškani

"Ne samo zbog odgovornosti zbog sprječavanja i zataškavanja izlijevanja u četvrtak već zbog opravdane sumnje koliko je zataškanih izljeva bilo do sada, a koji su uredno zataškani. U svakom slučaju ovo zadnje izlijevanje potvrdila je i inspekcija Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša. Kako se radi o vodozaštićenom području (treća zona) šteta je nepopravljiva pogotovo kad se po informacijama iz samog sustava govori  o navodno više od 130.000 litara izlivenih u polje što će naravno potvrditi ili opovrgnuti nadležne inspekcije Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša", stoji u Kalinićevom priopćenju te dodaje kako se onečišćenje može provjeriti na pročistaču u DIOKI-ju koji je puno bliže Janafu, "nego li pročistaču Vodovoda i odvodnje od kojeg se tražila kvaliteta vode, nastojeći se i na taj način obmanuti javnost".

Kalinić optužuje Janaf da je njegovim djelatnicima zabranio ulazak zato što su željeli prikriti tragove izlijevanja. Kaže i kako se Uprava Janafa i Ante Markov i dalje pojavljivali u medijima koristeći priliku da umanje štetu. "Od pokušaja dezinformiranja javnosti i pokušaja ocrnjivanja Ureda za upravljanje u hitnim situacijama nisu odustali ni nakon što su i sami priznali incident. Za priznaje činjeničnog stanja trebalo im je pet sati", piše Kalinić i dodaje kako je njegov Ured odradio svoj dio posla, a da su sada na potezu Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.