PARADISE PAPERS U dokumentima se spominje i ime jednog od najbogatijih Hrvata

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U VELIKOJ aferi Paradise Papers na površinu je isplivalo i prvo ime jednog Hrvata, i to ne bilo kojeg. Naime, u dokumentima koji su procurili nalazi se i ime Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata.

Novinari iz Finske detaljno su istražili Končarovo poslovanje jer su upravo tamo smještene rudarske tvrtke Afarak i Kermas, kroz koje Končar obavlja većinu poslova.

Afarak i Kermas imaju većinske udjele u rudnicima kroma i cinka u Južnoj Africi te tvornicama željeza, a ured uz Finsku imaju i na Malti te u Južnoafričkoj republici.

Kako navodi yle.fi, moguće je da je Končar skrivao svoj utjecaj u kompaniji i to godinama, a radi se o kompaniji čijim se dionicama trguje na burzi u Helsinkiju. Zbog navedenog je moguće da je Končar napravio prekršaj poslovanja na burzi.

Dionice Afarak Groupa, bivšeg Ruukki Groupa, nalaze se i na burzi u Londonu, a kompanija ukupno ima skoro 7000 finskih dioničara.

Muljanje koje ugrožava reputaciju cijele burze

Končaru se na teret navodno stavlja zloporaba korištenja povlaštenih informacija, no on demantira sve optužbe. Portal yle.fi piše i kako je istraživanje otkrilo i da je Končar koristio niz poreznih oaza.  Dodaje se i kako su manjinski dioničari posljednjih mjeseci u sukobu s Končarom te kako su zatražili da od njih otkupi dionice.

Kako ističe Timo Rothovius, šef Konfederacije dioničara u Finskoj, ovakva afera je veoma rijetka u toj zemlji te bi mogla poljuljati reputaciju čitave burze u Helsinkiju.

Dokumenti koji su procurili u aferi Paradise Papers otkrili su puni opseg Končarevog utjecaja u firmi. Iako službeno drži oko 27 posto kompanije, vjerojatno kontrolira oko 70 posto dionica, navodi se.

Uz navedene dokumente, novinari koji su provodili istraživanje došli su i do internih e-mailova i bankovnih izvadaka Afaraka, u kojima se vide sumnjive transakcije Afarakovih dionica. Navodno se u njima vidi kako je Končar bliskoj rodbini omogućio da kupe dionice Afaraka.

Portal yle.fi piše kako je Končar veoma tajnovit milijunaš, koji navodno posjeduje stotine milijuna eura vrijedne nekretnine, a navodi i kako se njegovo ime spominjalo i u aferi Panama Papers.

Podsjetimo, Paradise Papers je naziv za 13,4 milijuna dokumenata koje je od nepoznatog izvora dobio njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ), koji se prethodno istaknuo i kao pokretač objavljivanja Panama Papersa. Dobar dio dokumenata - njih 6,8 milijuna - odnosi se na poslovanje odvjetničke tvrtke Appleby koja pruža korporativne usluge s uredima od Bermuda do Mauricijusa, a tu je i 19 korporativnih registara koje vode vlade s offshore područja poput Kajmanskih otoka i St. Kittsa. Milijuni dokumenata pokrivaju desetljeća offshore poslovanja od 1950. do 2016. godine te razotkrivaju svjetske tokove novca koji dosad nisu bili poznati široj javnosti.

Tko je Danko Končar?

Danko Končar rođen je 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao je elektrotehniku 1966. godine, potom je radio u AS Inženjeringu i Vjesniku krajem 60-ih. U ranim 70-ima radio je u sklopu Jugoturbine Commerce, 1975. postavljen je na čelo OUR-a Poslovni inženjering, kao direktor. S dužnosti direktora otišao je i u zatvor, optužen za gospodarski kriminal, primanje mita i pljačku državne imovine.

Izrečena mu je kazna od 12 godina zatvora, a kaznu je odslužio u Lepoglavi od 1976. do 1983. godine. Odobreno mu je da dug državi vraća u ratama, a nakon smanjenja kazne, pušten je na slobodu 1983. godine.

Sljedeće godine nalazi posao u firmi Tehničar iz Zagreba, potom mu se gubi trag na skoro dva desetljeća, a u Hrvatskoj se ponovno pojavio kao multimilijunaš. Intenzivno je radio u Rusiji, gdje je kupio i rudnik, a poslovanje je proširio na niz drugih zemalja. U Hrvatskoj je investirao u brodogradilišta i nekretnine.

Danas se njegovo bogatstvo navodno procjenjuje na više milijardi kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.