Papandreou došao u Njemačku "moliti" za pomoć, ali Merkel odbija ideju novog zaduživanja

GRČKI premijer George Papandreou stigao je u Njemačku gdje se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Njihov sastanak odvio se u kontekstu nastojanja europskih vođa da dogovore jedinstven plan rješavanja krize u eurozoni koji će biti primjenjiv na sve članice.

U sklopu sastanka, Papandreou se obratio i skupini vodećih njemačkih predstavnika poslovne zajednice, od kojih je zatražio podršku i pomoć u ovoj teškoj situaciji. Poručio im je kako njihovo ulaganje ne bi bilo u promašaje iz prošlosti, već u uspjeh koji nosi budućnost.

Hoće li nadljudski napori Grčke biti dovoljni?

"Ova kriza pružila nam je i jedinstvenu mogućnost da pokrenemo važne reforme koje su Grčkoj nužne da opet postane kompetitivna. A vaša pomoć pritom bi mogla biti krucijalna", poručio im je Papandreou koji je situaciju u Grčkoj usporedio s reunifikacijom Njemačke.

"Napravilo smo velike stvari. Postigli smo najveće rezanje deficita u jednoj godini, te smo u velikoj mjeri smanjili javni sektor koji više neće biti problem. Već  2012. imat ćemo proračunski suficit. Napravili smo to nadljudskim naporima", kazao je Papandreou.

Novo zaduživanje ne vodi sanaciji krize


Merkel je na to odgovorila da je zadovoljna grčkim napretkom u pogledu strukturalnih reformi, ali nije sklona ideji da se kriza rješava dodatnim financijskim stimulansima, što je ideja koja sve više izlazi na površinu u eurozoni. "Moramo kombinirati ekonomski rast sa solidnim javnim financijama. To je rješenje", kazala je Merkel.

Merkel je odbacila i ideju o izdavanju zajedničkih obveznica eurozone, jer bi, po njenom mišljenju, to stvorilo zaduženu uniju. Upravo će se u Njemačkoj u četvrtak održati ključno glasanje o proširivanju ovlasti eurozoninog fonda za sanaciju krize. Grčku, koja uvelike ovisi o tome, najviše brine jaka opozicija u Njemačkoj koja potkopava čitav blok zemalja sklonih toj ideji. Ukoliko Nijemci ne prihvate ideju da EFSF dobije ovlasti i sredstva da kupuje obveznice zaduženih zemalja, moglo bi doći do značajnog kočenja procesa rješavanja gorućeg grčkog pitanja.

Političke odluke ključne za budućnost eurozone


Ukoliko fond ne pronađe sredstva, a trojka (Europska komisija, ECB i MMF) zaključi da Grčka ne provodi reforme dovoljno brzo i aktivno, Grčku sljedećeg mjeseca očekuje bankrot. Što će onda biti s eurozonom, pitanje je na koje još nitko nema pouzdan odgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.