Pao tečaj dolara zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine

Foto: EPA

TEČAJ dolara u petak je skliznuo na međunarodnim tržištima nakon što su američke carine na uvoz iz Kine stupile na snagu, no prigušene reakcije na tržištima pokazuju da je eskalacija napetosti na trgovinskom planu uglavnom uračunata. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima skliznuo na 94,317 bodova. U trgovanju dan ranije u jednom je trenutku zabilježio najniže razine u posljednjih desetak dana, od 94,177 bodova.

U takvom ozračju tečaj eura ojačao je na 1,1727 dolara, najviše razine od 26. lipnja.  U četvrtak su mu podršku pružile vijesti o snažnom rastu njemačkih industrijskih narudžbi te naznake da Washington ublažava retoriku na trgovinskom planu prema automobilskoj industriji Europske unije.

Nadalje, američka je valuta skliznula blagih 0,1 posto prema japanskoj, na 110,560 jena, kineska valuta blago je, pak, oslabila prema američkoj, no zadržala se iznad nedavno zabilježenih najnižih razina u 11 mjeseci.

U skladu s ranijim najavama, SAD je u petak uveo carine na uvoz kineskih roba u vrijednosti 34 milijardi dolara.

Tržišta sada čekaju kakvim će mjerama uzvratiti Kina i kakva bi previranja to moglo izazvati. U petak je službeni Peking poručio da nemaju izbora nego uzvratiti na planu trgovine. 

Reakcije na valutnim tržištima u smislu promjena tečajeva najvažnijih svjetskih valuta bile su više-manje ograničene.

"Prvi krug carina ključna je prekretnica u trgovinskom ratu. Kina je objavila da je prisiljena uzvratiti, no nije navela konkretni vremenski okvir. To pomaže sklonosti riziku", mišljenja je Elsa Lignos, valutna analitičarka u RBC Capital Marketsu.

U fokusu će ipak danas biti ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, za koje se očekuje da će pokazati rast broja zaposlenih za 195 tisuća u lipnju, nakon što je u svibnju uvećan za 223 tisuće. 

"Ako podaci ne ispune očekivanja, mogao bi uslijediti val dobitonosnih prodaja s obzirom na to da uspon dolara, čini se, pomalo gubi zamah", smatraju analitičari u banci ING.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.