Palestinski predsjednik krivi Hamas za nastavak rata u Gazi

Foto: EPA

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da su Izrael i SAD odgovorni za napad u kojem su danas poginuli deseci ljudi u Pojasu Gaze, ali je također okrivio Hamas za nastavak rata u Gazi.

Komentari palestinskog čelnika, kojeg podržava Zapad, ukazuju na rastuću napetost između njegove skupine Fataha i islamističke skupine Hamas, koja je optužila Abasa da je stao na stranu Izraela.

"Osuđujemo pokolj i smatramo izraelsku vladu odgovornom"

Izrael je rekao da je cilj napada bio ubiti vojnog zapovjednika Hamasa Mohamada Deifa i njegovog pomoćnika. Iz ministarstva zdravstva Gaze kažu da je ostalo nejasno jesu li Deif i njegov zamjenik ubijeni u napadu u kojem je najmanje 90 Palestinaca poginulo, a 300 ranjeno.

"Palestinsko predsjedništvo osuđuje pokolj i smatra izraelsku vladu potpuno odgovornom, također američku administraciju koja pruža sve vrste podrške okupaciji i njezinim zločinima", rekao je Abas u izjavi koju je objavio njegov ured.

Ali Abas, čija vlast održava ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, pripisao je dio krivnje Hamasu, čijim je napadom 7. listopada u Izraelu, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oko 250 oteto, započeo devetomjesečni rat u Gazi.

Primirja nema na vidiku

"Predsjedništvo vidi da je pokret Hamas, izbjegavajući nacionalno jedinstvo i dajući slobodne izgovore okupacijskoj državi, partner u snošenju pravne, moralne i političke odgovornosti za nastavak izraelskog rata i genocida u Pojasu Gaze", stoji u priopćenju.

Hamas upravlja Gazom otkako je 2007. preuzeo obalni teritorij od Abasovih lojalista.

Visoki dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Reuters da Abasova izjava znači da su palestinske vlasti "odlučile biti u istom rovu s okupacijom".

Arapski posrednici, koje predvodi Egipat, dosad nisu uspjeli pomiriti dvije strane u borbi za vlast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.