Pakistanski sud: Braći odsjeći uši i noseve jer su oni to isto učinili žrtvi

SUD u gradu Lahoreu u istočnom dijelu Pakistana donio je presudu prema kojoj se dvojici braće, Mohamadu i Amanatu Aliju, trebaju odsjeći uši i nosevi zbog nasilja nad ženom koja je odbila Mohamadovu bračnu ponudu, objavili su pakistanski mediji.

Presuda je donesena prema tradicionalnom islamskom zakonu "Qisas", odnosno pravu odmazde, koje predviđa da se počiniteljima kaznenog djela presudi ista onakva kazna kakvu su oni počinili nad svojom žrtvom.

Naime, nakon što je otac njihove 22-godišnje rođakinje Fazilat Bibi zabranio njezin brak sa Mohamedom Alijem, braća su rođakinju otela u namjeri da je prisile na brak. No kad je Fazilat odbila udati se za Mohamada, braća su joj iz osvete zbog neuzvraćene ljubavi odsjekla nos i uši. Kad je vidjela svoju osakaćenu kćer, majka Fazilat Bibi umrla je od srčanog udara.


Presudu je objavio pakistanski državni odvjetnik, no mediji podsjećaju kako ovakve prvostupanjske presude temeljene na "Qisasu" najčešće bivaju odbačene na drugostupanjskom sudu. Uz odsijecanje noseva i ušiju, braća su osuđena i na doživotni zatvor, a za trojicom njihovih pomagača u otmici još se traga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.