Pacijent ovisnik kod Zagreba sjekirom napao liječnicu

Ilustracija: 123rf

KOORDINACIJA hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) uputila je zahtjev HZZO-u i Ministarstvu unutarnjih poslova u kojem traži žurnu izradu i usvajanje hodograma postupanja u slučaju nasilja nad zdravstvenim djelatnicima pri obavljanju njihovih dužnosti. U hodogramu postupanja treba biti jasno navedeno što je liječnik dužan napraviti nakon prijave nasilja te način na koji se može žurno ispisati nasilnog pacijenta iz tima, priopćili su iz KoHOM-a.

"Liječnici ostaju prepušteni sami sebi"

"Dosadašnja praksa je pokazala da napadnuti zdravstveni djelatnici, vrlo često, ostaju prepušteni sami sebi i svojoj sposobnosti da ostanu pribrani i uspiju održati situaciju pod kontrolom, te da prođe neko vrijeme dok se ne pojave nadležne osobe koje su educirane, opremljene i ovlaštene za poduzimanje konkretnih mjera nad nasilnikom.

Nasilnici vrlo često, nakon napada na zdravstvenog djelatnika i dalje, u istoj toj ordinaciji i u istom timu, traže zdravstvenu zaštitu. Rad u takvom okruženju predstavlja kontinuiranu opasnost zdravstvenim djelatnicima ali i pacijentima u ordinaciji i čekaonici", priopćili su iz KoHOM-a.

Liječnicu napao sjekirom

KoHOM je izvijestio o nedavnom napadu na jednu liječnicu obiteljske medicine i upozorio na nedostatnu i neefikasnu zaštitu liječnika te na neuređen i nefunkcionalan sustav.

"Liječnicu obiteljske medicine u ordinaciji u Zagrebačkoj županiji napao je pacijent, ovisnik na heptanonskoj terapiji, koji je u pred vrata ordinacije došao sa – sjekirom. Prijeteći sjekirom tražio je da mu daju heptanone za više dana što je - protuzakonito!

Samom pukom srećom te pribranošću liječnice i medicinske sestre izbjegnuta je tragedija i nitko nije ozlijeđen. Pozvana je policija koja ga je nakon dva sata i pronašla nakon čega je pacijent upućen u psihijatrijsku ustanovu na daljnju obradu. Međutim, nakon nekoliko dana je pacijent otpušten, a policija je liječnici - koja je u strahu od novog napada - kazala da mogu postupati tek ako se napad zaista dogodi. Prema Zakonu, liječnica je bila dužna pružati agresivnom pacijentu medicinsku skrb sve dok ne dobije policijski zapisnik, a rok za to je 30 dana. U ovom slučaju HZZO je brzo reagirao te je iz tima obiteljske liječnice žurno ispisao pacijenta i pronašao mu drugog liječnika", opisali su napad.

Zbog ovog i drugih slučajeva nasilja nad medicinskim djelatnicima, KoHOM apelira na nadležne službe da promijene zakonske odredbe i da sustavno zaštite liječnike, sve medicinsko osoblje, kao i pacijente koji su također bili posredne žrtve u ovom napadu. "Upozoravamo da nasilje nad liječnicima utječe na njihov ukupni rad, jer doktor koji je pod takvim stresom i strahom od ponovnog napada ne može obavljati svoj posao kako treba čime pacijenti i indirektno postaju žrtvama", zaključuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.