Ovo je mjesto koje je i do 1000 puta radioaktivnije od Černobila i Fukušime

Foto: Epa

NAKON eksplozije nuklearne elektrane u Černobilu 1986. godine, mnogi su tvrdili da je to područje postalo "najradioaktivnije mjesto na zemlji", pogotovo se to odnosilo na krov elektrane gdje bi boravak od dvije minute mogao posjetitelju upola smanjiti očekivani životni vijek, piše Business Insider.

No s godinama se na tom području smanjila razina radijacije te su sada napuštena školska dvorišta, zabavni park i učionice grada Černobila otvoreni za posjetitelje i postaju sve traženija avanturistička atrakcija.

"Vjerojatno ćete se više ozračiti prilikom leta do Černobila, nego tamo", rekla je nuklearna znanstvenica Claire Corkhill sa Sveučilišta Sheffield.

Smrtonosni otoci

Ipak, postoji jedno mjesto na svijetu koje je mnogo radioaktivnije od svima znanog Černobila. Prema najnovijoj studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia, određena područja Maršalovih otoka, gdje su nakon Drugog svjetskog rata Sjedinjene Države provele 67 nuklearnih ispitivanja, još uvijek pokazuju jako velike razine zračenja.

Znanstvenici su otkrili "povišene razine" radioaktivnih elemenata u 38 uzoraka tla uzetih s 11 različitih otoka. Najviša doza zračenja pronađena je na otoku Bikini, gdje je SAD proveo najveći test za hidrogensku bombu, a kasnije potopio na desetke radioaktivnih brodova.

Tamo je otkrivena i do 1000 puta viša razina plutonija, nego što je očitano u Černobilu ili Fukušimi.

Uglavnom, znanstvenici su zaključili kako su četiri sjeverna otoka: Runit, Enjebi, Bikini i Naen mnogo radioaktivniji od područja u blizini černobilske elektrane. Iako su ti otoci uglavnom nenaseljeni, istraživači smatraju kako bi obližnje lokalno stanovništvo trebalo biti "upozoreno da ne provodi vrijeme" na tim mjestima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.