Ovo je jako čudno, Plenković je u sabor dovukao vlastite tjelohranitelje

Foto: Patrik Macek/Pixsell

PREMIJERA Andreja Plenkovića danas su na saborskim odborima prilikom rasprava o novim ministrima čuvali njegovi tjelohranitelji. U saboru je za sigurnost zadužena saborska straža kao i u većini pristojnih parlamenata u svijetu.

Dapače, policijski službenici i vojnici nepoželjni su ili čak zabranjeni i to s dobrim razlogom. Oni su predstavnici sile i smatra se da su u parlamentima opasnost po demokraciju koju predstavljaju zastupnici.

Oprez zbog državnog ili vojnog udara

Pojednostavljeno, policajci i vojnici su pod stalnom sumnjom zbog sumnje u mogući vojni ili državni udar. Plenkovićevi tjelohranitelji su, naravno, policajci.

Najzorniji primjer takvog pravila su policajci koji čuvaju sabor izvana. U zgradu ne ulaze. Za sigurnost sabora se, ponavljamo, brine saborska straža. 

Nekadašnja saborska zastupnica Marija Lugarić ustvrdila je da su u njeno vrijeme tjelohranitelji u saboru imali posebnu prostoriju, u kojoj su čekali da štićena osoba ne dovrši poslove u parlamentu. Nisu ih pratili po hodnicima, štitili od zastupnika niti televizijskim snimateljima određivali gdje smiju, a gdje ne smiju stajati.

Micali snimatelje

“Ovaj je šefu točno iza leđa, makni ga”, rekao je jedan Plenkovićev tjelohranitelj drugome. I snimatelj se morao maknuti. Međutim, to mu je u saboru smjela naložiti samo straža.

Što je, osim sirove bahatosti, moglo nagnati premijera da u sabor dovuče vlastite tjelohranitelje i čega se to Plenković plaši da mu među zastupnicima treba nekoliko tjelohranitelja?

Fizički sukobi i prijetnje oružjem

Podsjetimo da je prije nekoliko mjeseci Plenković skoro izazvao fizički sukob sa zastupnikom Mosta Nikolom Grmojom. I danas je Plenković podbadao mostovce te je čak govorio i da ga oni mrze. Možda se plašio da bi mu netko od njih na provokacije mogao odgovoriti pa je za svaki slučaj poveo “gorile”. Jednako tako prije nekoliko mjeseci se u sabornici spominjalo i oružje. 

"Ima nas koji smo bili branitelji i imamo oružje. Nismo se bojali ni u Gradiški ni u Vukovaru", vikao je nikada identificirani zastupnik za vrijeme jedne od brojnih gungula u saboru. Možda se Plenković prestrašio pa je odlučio da ga za svaki slučaj brane ljudi u koje ima više povjerenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.