Otkrivena tajna ugriza Komodo zmajeva

NAJVEĆI i najopasniji gušteri na svijetu, Komodo zmajevi, imaju otrov kao zmije, koji žrtve šalje u šok i sprečava zgrušavanje krvi, otkrili su australski znanstvenici.

Desetljećima se mislilo kako ti gušteri zbog svoje šarolike prehrane, koja uključuje i kanibalizam i strvinarstvo, u slini imaju ogromne količine bakterija koje inficiraju ugrizne rane i ubijaju lovinu.

Ali, slike s magnetske rezonancije otkrile su po prvi put dosad neviđene žlijezde koje sadrže otrov koji lovinu baca u stanje šoka, ubrzava krvotok i sprečava zgrušavanje krvi.

Ugriz kao morski psi, otrov kao zmije

Bryan Fry, glavni znanstvenik na projektu, rekao je kako su trodimenzionalne slike na kojima se uspoređivao ugriz Komodo zmajeva s ugrizom australskih slanovodnih krokodila pokazale kako gušteri koriste sličnu taktiku ugriza kao i morski psi, kojom nanose duboke rane.

Fry je usto kirurški odstranio žlijezdu s otrovom iz smrtno bolesnog Komodo zmaja u zoološkom vrtu u Singapuru, i rekao kako ta žlijezda sadrži iznimno toksičan otrov koji dovodi do trbušnih grčeva, hipotermije i pada krvnog tlaka.

"Takav pad krvnog tlaka, zajedno s gubitkom krvi, uvelike otežava sposobnost lovine da pobjegne. Rezultati se podudaraju s neuobičajenom tišinom i brzim padanjem u šok koje se može primijetiti kod žrtava ugriza guštera", rekao je Fry.

Najopasniji gušteri na svijetu

Komodo zmajevi su gušteri iz porodice varana, kojoj pripadaju svi najveći svjetski gušteri. Jedini su varani koji imaju otrov, a istodobno su i najveći i najopasniji gušteri na svijetu. Odrasli Komodo zmajevi mogu narasti do tri metra i u najekstremnijim slučajevima težiti i preko 150 kilograma.

Ime su dobili po otoku Komodo u Indoneziji, a nalazi ih se i na još nekim otocima. Svjetska populacija Komodo zmajeva broji oko 6,000 primjeraka. Komodo zmajevi znaju biti opasni i po ljude, a događali su se i napadi.

F.M.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.