Otac mladića kojeg je ubilo pleme: “Kršćanstvo je krivo za smrt mog sina“

Screenshot: YouTube/Instagram

U STUDENOM prošle godine lokalni su ribari prevezli Johna Allena Chaua na Sjeverni Sentinel, jedan od Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu, i tako mu omogućili pristup području na kojem se nalazi zaštićeno pleme. Mladi Amerikanac došao je na taj otok kako bi propovijedao kršćanstvo pripadnicima plemena.

Prema opisu ribara, pripadnici plemena strijelama su ubili Johna Allena Chaua i ostavili njegovo tijelo na plaži.

Kršćanska protestantska organizacija All Nations, prozvala je 26-godišnjeg Chaua mučenikom, piše The Guardian. “Zbog privilegije širenja evanđelja često plaćamo veliku cijenu”, rekla je Mary Ho, voditeljica organizacije. "Molimo se za Johna i za to da mu njegova žrtva donese vječne plodove".

Chauov otac krivi ekstremno kršćanstvo

No, Chauov otac misli drugačije. On smatra da je američka misionarska zajednica odgovorna za smrt njegovog sina. "John je bio nevino dijete koje je umrlo zbog ekstremne vizije kršćanstva”, rekao je njegov otac. 

"John Allen Chau nije mučenik", napisao je jedan korisnik Twittera, komentirajući cijelu situaciju na društvenim mrežama. "On je samo glupi Amerikanac koji je mislio da je nekom plemenu potreban Isus, a  plemena zapravo već godinama, bez ikakvih uplitanja izvana, žive u harmoniji s Bogom i prirodom”.

Religija je opijum za mase

John Chau rođen je u Alabami, ali je odrastao u Vancouveru, u Washingtonu. Otac mu je bio Kinez, psihijatar, a majka Amerikanka, odvjetnica.  S obzirom na to da su mu roditelji bili u pentekostnoj crkvi, od malena je odgajan u kršćanskom duhu. 

Pohađao je srednju kršćansku školu u Vancouveru, sudjelovao je u dobrotvornom radu i drugim izvannastavnim aktivnostima. Bio je u pentekostalnoj izviđačkoj organizaciji.
No, njegov otac, psihijatar Patrick Chau, nije stao u obranu sinovljevih religijskih uvjerenja. 

U e-mail prepisci s novinarom The Guardiana, religiju je nazvao ”opijumom za mase”.
"Ako želite reći nešto pozitivno o religiji, ne želim to čuti ni vidjeti. Johna više nema jer je zapadnjačka ideologija prevladala moj (konfucijanski) utjecaj ", napisao je i dodao kako su evangeličko ekstremno kršćanstvo i potreba da se svima nametnu vlastita uvjerenja bilo pogubni za njegovog sina.

Posljednje utočište Sotone

Nema sumnje da je Chauova odluka da stupi u kontakt sa Sentinelima, koji su tijekom godina jasno dali na znanje vanjskom svijetu da žele da ih se ostavi na miru, bila nepromišljena i neodgovorna. No, ipak se nije radilo o spontanoj odluci. Chau je to temeljito planirao i znao je da pritom riskira svoj vlastiti život. Na to se odlučio jer je vjerovao da je njegova svrha na Zemlji donijeti Krista na otok koji je on smatrao “posljednjim utočištem Sotone”.

John je tijekom 2015. i 2016. godine četiri puta otputovao na Andamanske otoke. Kontaktirao je lokalne kršćanske zajednice, no nije se približavao Sjevernom Sentinelu. 2017. godine pohađao je misionarski program na kanadskom Institutu za lingvistiku. Jedne je večeri podijelio s kolegom Bobom svoje osjećaje. Rekao je kako smatra da je spašavanje Sentinela njegova žrtva.

“Već je čuo za sve argumente onih koji su smatrali da je to ludost i kako bi takva misija mogla ugroziti živote ljudi. No, njemu je ta ideja bila neka vrsta svetog poziva od kojeg ga nije mogla odvratiti nikakva razumna argumentacija“, rekao je njegov kolega Bob. 

Dnevnik zadnjih dana

John Allen Chau je svoje posljednje dane opisao u dnevniku kojeg je vodio. U noći 14. studenoga prošle godine, isplovio je prema Sjevernom Sentinelu s lokalnim ribarima, kršćanima koji su mu pristali pomoći. 

Kada je došao do obale, vidio je kanue i nekoliko pripadnika plemena Sentinel na plaži. “Moje ime je John, ja vas volim i Isus vas voli”, povikao je okupljenim domorocima.

Domoroci su na njegove uzvike napeli strijele te im je on, kako piše u svom dnevniku, bacio nešto riba koje je donio kao poklon i odveslao se natrag. Kasnije istoga dana, odlučio je pokušati ponovno. Sa sobom je ponio još više darova i pokazao ih domorocima. Približio se mjestu s kojeg su ga ranije otjerali, ali se trudio ostati izvan dosega njihovih strijela. Odjednom se oko njega stvorilo nekoliko domorodaca koji su počeli skakati i vikati. 

Strijelom pogođena Biblija

Pokušao im je prići bliže da čuje što govore. Kao papiga, počeo je ponavljati njihove riječi, na što su Sentineli prasnuli u smijeh.
  
John je tada počeo pjevati crkvene pjesme i recitirati iz Knjige Postanka. Neko su vrijeme domoroci tolerirali njegovu prisutnost, no u jednom je trenutku dječak iz plemena uzeo luk i strijelu te pogodio Bibliju koju je John držao. John je iščupao strijelu i vratio je dječaku pa se brzo povukao. Morao je otplivati natrag do ribarskog brodića jer su domoroci u međuvremenu zaplijenili njegov kajak. “Strah me je. Gledam prekrasan zalazak sunca. Pomalo plačem i pitam se je li ovo posljednji zalazak sunca koji ću vidjeti prije nego odem na mjesto na kojem Sunce nikad ne zalazi”, napisao je Chau u dnevniku. 

Nije htio umrijeti

Prema onome što je pisao u dnevniku, bilo je jasno da ne želi umrijeti, ali da je znao kako postoji mogućnost da neće preživjeti. “Mislim da bih ti više koristio živ, nego mrtav, ali ostavljam tebi Bože tu odluku i slavim što god ti odlučiš da je najbolje”, napisao je i dodao kako moli za oprost Sentinelima ako ga pokušaju ubiti ili ako uspiju u toj namjeri.

Drugog je jutra, 16. listopada, zamolio ribare da ga ostave na otoku. To je bio posljednji put da ga je netko vidio živog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.