Optužnica za Loru 2 pravomoćna, početak suđenja neizvjestan jer su dva optuženika u bijegu!

OPTUŽNICA za Loru 2 postala je pravomoćna. Odbijeni su prigovori, no početak suđenja je neizvjestan jer od petorice optuženih vojnih policajaca, nema dvojice. U bijegu su Tomo Duić, šef Vojno istražnog centra i čuvar Emilijo Bungur. Obojica su osuđena pravomoćno na višegodišnje zatvorske kazne u postupku za ratni zločin nad civilima, a sad bi im trebali suditi i za zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 1992. godine.

Kad se bjegunci predaju imaju pravo na novo suđenje

Sudac Damir Romac kaže da je spreman započeti suđenje u odsutnosti, no odluku će donijeti izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda, nakon što svoje mišljenje da i Državno odvjetništvo, odnosno tužitelj Michelle Squiccimarro, koji je zastupao optužbu i na suđenju za zločine nad civilima. 

Problem je što bjegunci nakon predaje imaju pravo na novo suđenje, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti suđenja u situaciji kada nema gotovo polovice optuženika.

Tako se nedavno predao i bjegunac Josip Bikić Čop, pravomoćno osuđen na šest godina zatvora u postupku za zločine nad civilima. Njegov branitelj zatražio je novo suđenje, no odluka još nije donijeta. Osim Duića i Bungura, u bijegu je i dalje čuvar vojnog zatvora Miljenko Bajić, osuđen na šest godina zatvora.

Za smrt trojice ratnih zarobljenika optužen samo nižerangiran kadar

U Lori 2 optuženi su i Tonči Vrkić, Duićev zamjenik, te čuvari zatvora Anđelko Botić i Ante Gudić. Terete ih za zlostavljanja i smrt trojice zatvorenika, pripadnika neprijateljskih vojnih formacija.

Nevjerojatno je da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je prije stupanja na sadašnju dužnost vodio istragu za žrtve u Lori, nije našao odgovornost višeg zapovjednog kadra unutar Vojne policije. Ispalo je da nitko nije ništa znao, a o događajima u Lori početkom 90-ih brujao je cijeli Split.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.