Oporba o mjerama: Država nije spremna odreći se trošarina na gorivo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VLADA je predstavila program mjera s kojima se građanima namjerava pomoći zbog vala poskupljenja, posebice kad je riječ o energentima.

Od limitiranja cijene energenata do sniženja PDV-a na hranu

Paketom mjera će se limitirati rast cijena električne energije na 9.6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike...

>> VIDEO Ovo su mjere: Niži rast cijena plina i struje, trajno se smanjuje PDV na hranu

>> Smanjuje se PDV na niz proizvoda i usluga. Evo popisa

Smanjuje se i PDV na hranu s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, s 25 na 5 posto na maslac i margarin, dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto.

Ova smanjenja PDV-a su trajna, osim smanjenja plina na 5 posto koje je doneseno s rokom od godinu dana, potvrdio je potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je također bio na predstavljanju. Uz njega i Plenkovića ondje su bili još ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Puljak: Država nije spremna odreći se trošarina na gorivo

Marijana Puljak iz stranke Centar je za Index komentirala nove vladine mjere za ublažavanje udara poskupljenja. 

"Mjere koje je vlada predložila namijenjene su građanima, za ublažavanje inflatornog udara, ali ne i poduzetnicima koji su puno očekivali. Ovim mjerama nisu zapravo dobili ništa jer im od pomoći mogu biti isključivo značajni rezovi poreza i smanjivanje nameta, što se nije dogodilo", rekla nam je Puljak.

"Ako su ove mjere smanjenja PDV-a trajne, predstavljaju mali korak prema trajnom poreznom rasterećenju i taj korak pozdravljamo. Međutim, nigdje nismo čuli da su prihvaćeni prijedlozi o smanjivanju trošarina na gorivo i uvođenju plivajućih trošarina, koje trenutno odnose više od 60% cijene goriva", dodaje.

"Država se očito nije spremna odreći tog prihoda. Kada je riječ o jednokratnim naknadama, smatramo da je to populistički potez koji dugoročno neće imati nikakvog efekta. U konačnici, otvara se i pitanje na koji način vlada misli nadoknaditi 4.8 milijardi kuna u proračunu", navodi Puljak.

"Nijedna politika koja se bavi samo posljedicama u trenutku kad nastupi kriza ne može riješiti problem niti popraviti standard građana, čak ni najboljim mogućim mjerama. Bez promjene modela lošeg upravljanja, kao i jače kontrole i prihoda i rashoda one naprosto ne mogu biti dugoročno učinkovite. Primjer naplate potraživanja u slučaju Državnih nekretnina to slikovito opisuje", zaključuje naša sugovornica.

Troskot: Mjere pozdravljamo, ali su dobrim dijelom kratkoročne

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot prokomentirao je ove mjere.

"Smatramo da je paket mjera došao prekasno s obzirom na to da smo na vrijeme upozoravali na inflatorne pritiske koji će doći zbog povećanja cijene energenata. Pozdravljamo smanjenje PDV-a, ali tu treba naglasiti da država ne gubi apsolutno ništa. Ona se tek odriče ekstra profita. Država neće biti u trošku, ona će imati isto koliko i prije ovog porasta cijena", rekao je Troskot.

"Ono što je vidljivo jest da se vraćamo na monopol. HEP će preuzeti ulogu koju je imao ranije, pitanje je kako će se energetsko tržište posložiti i hoće li lokalni proizvođači nestati s tržišta jer ne mogu isporučivati energiju po novim cijenama", dodaje.

Pozdravio je mjeru uz koju će se određene subvencije s Fonda za energetsku učinkovitost transferirati građanima.

"No ne vidimo kako će se Hrvatska osloboditi utjecaja koji Mađarska ima na uvoz plina i struje", rekao je.

Dodaje da su mjere dobrim dijelom kratkoročne.

"To je ključno oko proizvodnje hrane, jer tek će se njihov porast osjetiti za godinu dana. S povećanjem cijene plina, narast će i cijena umjetnog gnojiva, a ono je ključno za proizvodnju hrane. Rješenje je biti samodostatan u smislu naših poljoprivrednih proizvoda, nije isto imate li krumpir ili ga uvozite. No kratkoročno ovo hoće pomoći građanima, samo treba paziti da proizvođači smanjenje PDV-a ne iskoriste da povećaju marže", kazao je.

Nađi: Ne možemo biti zadovoljni intenzitetom smanjenja PDV-a

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi kazao je da stranka Fokus pozdravlja smanjenje PDV-a na određene proizvode i usluge kao dio paketa ublažavanja rasta cijena energenata. 

"Međutim, ne možemo biti zadovoljni intenzitetom smanjenja PDV-a. Stava smo da je PDV na električnu energiju i plin trebalo trajno ukinuti. Treba naglasiti i da je vlada ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva gdje je nužno što prije smanjiti trošarine. Također smo stava da, s obzirom na to da postoji mogućnost da se smanjenje PDV-a na hranu i druge proizvode ne pretoči u smanjenje cijene, da je trebalo ojačati kupovnu moć građana na način da se podigne neoporezivi dio plaće", rekao je.

"Što se tiče vaučera koje će se dijeliti različitim skupinama građana, drago nam je vidjeti da vlada počinje shvaćati koncept vaučera te se nadamo da će se jednog dana koncept vaučera primijeniti i na financiranje zdravstvenih usluga kako bi građani imali izbora između javnih i privatnih klinika", dodaje. 

"S druge strane, iako shvaćamo intenciju vlade da se olakša trošak najosjetljivijim skupinama građana, uočavamo nekoliko nedostataka sustava vaučera i dodataka prema tome kako je zamišljen u sljedećim područjima:

Sustav vaučera i dodataka ne uzima u obzir imovinski cenzus kao ni dohotke drugih članova kućanstva. 

Sustav naknada poljoprivrednicima, kao i kod poticaja, uzima u obzir samo površinu koja se obrađuje, a ne i rezultate proizvodnje.

"Nacionalna energetska politika godinama se zanemarivala"

Za mnoge mjere koje nisu porezno rasterećenje nije naveden rok trajanja, čime prijeti opasnost da ta viša razina javnih rashoda postane trajno opterećenje proračuna i izvor rasta javnog duga u budućnosti, čak i kada prođe inflatorni udar", kaže.

"Nadalje, potrebno je naglasiti da su ove neprilike s rastom cijena energenata posljedica višegodišnjeg zanemarivanja nacionalne energetske politike koji su počeli još s kriminalnom privatizacijom Ine. Također, propuštene su mnoge prilike za ojačavanje nacionalne energetske neovisnosti". 

Zaustavljeni su mnogi energetski projekti poput izgradnja hidroelektrana na Savi, kao i pojedinih reverzibilnih hidroelektrana, nema značajnijih ulaganja u solarne elektrane, nema iskorištavanja geotermalne energije, niti biomase, niti energije dobivene iz otpada koji je također problem.

"Slovenija je kratko izgradila niz hidroelektrana"

Nažalost, vlade predvođene HDZ-om i SDP-om nisu jedini krivci za takvo stanje. Često su se takvi projekti zaustavljali i od strane zelenih udruga koje su danas uglavnom okupljene oko stranke Možemo, a sjetimo se i protivljenja primjerice LNG terminalu koji je zapravo jedini energetski projekt, uz korupcijom obilježene vjetroelektrane, od neovisnosti Hrvatske", dodaje.

"Za primjere dobre prakse ne moramo ići dalje od Slovenije koja je u relativno kratkom vremenu izgradila niz hidroelektrana, a sada su krenuli u gradnju nekoliko energana na otpad te proširenje nuklearne elektrane Krško, što je također prilika na koju još nismo reagirali.

Za kraj, potrebno je stvoriti i porezno poticajnu klimu da građani rade na energetskom osamostaljenju kroz porezno rasterećenje ugradnje solarnih panela, dizalica topline, podizanja energetske efikasnosti zgrada i sličnih investicija. To bi konkretno značilo za građane ostvarenje prava na povrata poreza za takve investicije koje su financijski prilično zahtjevne, ali dugoročno smanjuju građanima račune za režije", zaključio je Nađi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.