Opet se zadužili: Uzeli od Svjetske banke zajam od 150 milijuna eura



"ODBOR izvršnih direktora Svjetske banke danas je Republici Hrvatskoj odobrio Zajam za razvojnu politiku gospodarskog oporavka u iznosu od 150 milijuna eura. Zajam je prvi od predviđena dva zajma čiji je cilj poduprijeti napore koje Republika Hrvatska ulaže u ubrzavanje održivog gospodarskoga oporavka", priopćili su danas iz ureda Svjetske banke dodajući kako se zajmom podupiru reforme u dva široka područja.

Svjetska banka zadovoljna napretkom

Prvo područje odnosi se na napore u fiskalnoj konsolidaciji kroz smanjenje troškova javne uprave, zdravstva, mirovina i socijalne skrbi. Isto tako, zajmom se podupire razvoj dinamičnog privatnoga sektora kroz unaprjeđenje poslovnoga okruženja te smanjenje uključenosti države u poslovni sektor.

"Veseli nas što hrvatske vlasti postižu napredak u provedbi Programa gospodarskoga oporavka te što su važne reforme s ciljem promicanja održivosti javnih financija u tijeku", rekao je Peter Harrold, Direktor Svjetske banke za Središnju Europu i Baltičke zemlje. Dodajmo na kraju kako je ovaj zajam, prvi od predviđena dva zajma za razvojnu politiku, odobren po šestomjesečnome EURIBOR-u za euro uvećanome za fiksnu kamatnu maržu, što bi trenutno odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5 posto uz jednokratnu otplatu glavnice nakon 15 godina.

Sljedeća Vlada vraćat će najmanje 40 milijardi kuna

Inače, Hrvatska već sljedeće godine mora vratiti dug u iznosu od gotovo 14 milijardi kuna, dok će u 2013. godini morati vratiti 4 milijarde kuna, 2014. godine oko 9 milijardi kuna, a u 2015. godini mora se vratiti dug u iznosu od 14 milijardi kuna. Vlada koja pobjedi u na sljedećim izborima morat će tako u četiri godine svog mandata vratiti duga od najmanje 40 milijardi kuna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.