Opet jako pale cijene dionica na burzama, najviše izgubile Tesla i Amazon

Foto: Epa

NA EUROPSKIM i američkim burzama tijekom dana značajno su pale cijene dionica, javlja BBC.

S obzirom na to da su samo dan ranije cijene na burzama porasle, izgleda da globalna politička i gospodarska neizvjesnost nastavljaju progoniti dioničare.

Tako je indeks vodećih američkih dionica pao skoro za 2%, nakon sličnog trenda na europskim burzama.

U jednom se trenutku Dow Jones indeks spustio za više od 500 bodova ili 1,8%, a S&P 500 za 48 bodova ili 2%.

Nasdaq indeks skliznuo je za više od 2% na 135.4 bodova, gdje su najviše izgubile firme Tesla i Amazon.

Europske burze također bilježe pad

Europske burze zabilježile su pad prije američkih. Tako se londonski FTSE indeks tijekom dana srozao za 100 bodova, tj. za 1,5%, što je najniža cijena britanskih dionica u zadnje dvije godine.

Frankfurtski DAX skliznuo je 2,8%, a pariški CAC za 1,1%.

Više nestabilnih čimbenika

Nedavni porast cijena dionica na Wall Streetu vjerojatno je razveselio mnoge investitore zabrinute zbog višetjednog pada cijena dionica, no euforija je bila kratkog vijeka.

Izgleda da nestabilni čimbenici koji od početka prosinca diktiraju cijene dionica nisu nestali te da i dalje stvaraju probleme, piše BBC.

Politička neizvjesnost u Washingtonu, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, rastuće kamatne stope u SAD-u i ratoboran stav predsjednika Trumpa odigrali su svoju ulogu, dok je u Velikoj Britaniji neizvjesnost oko Brexita bila ta koja je izazvala nesigurnost na burzama.

Mora se uzeti u obzir, navodi BBC, da nestabilnost na tržištima za vrijeme blagdana nije neuobičajena jer se obavlja manje transakcija nego obično tako da mnogi ekonomski analitičari vjeruju da investitore čeka burna vožnja po dioničkom rollercoasteru sve do Nove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.