Olimpijski komitet BiH suspendirao dvojicu sportaša zbog nošenja majica s likom Karadžića i Šešelja

OLIMPIJSKI komitet Bosne i Hercegovine jednoglasno je danas do daljnjega suspendirao dvojicu sportaša, Mladena Plakalovića i Nemanju Košarca, zbog objavljivanja fotografija na kojima su pozirali odjeveni u majice s likovima ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, objavio je portal SCsport.ba.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo novinarima je nakon sjednice Izvršnog odbora objasnio da je odluka donesena jednoglasno te da je to "velika pobjeda sporta nad politikom i nacionalizmom u BiH". Rađo je dodao i da je izuzetno ponosan na tu odluku i sve članove Komiteta, jer su pokazali da rade u skladu s pravilnicima i isključivo sportskim načelima.

Sud časti OK BiH donijet će konačnu odluku o njihovoj budućnosti

Plakalović, koji je BiH predstavljao na nedavno održanim Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, i Košarac, bivši olimpijac, suspendirani su do daljnjega iz svih natjecanja, odlučio je Izvršni komitet OK BiH, a odluka je proslijeđena i Sudu časti OK BiH, koji će donijeti konačnu odluku o njihovim sportskim sudbinama.

Dvojica mladića su se prošloga ljeta slikala u spornim majicama pred jednom džamijom, a slike potom objavila na svojim Facebook profilima, potpisavši ih riječima "Heroji pred džamijom!"

Kada je njihov postupak podigao veliku prašinu u javnosti, njih dvojica su u medijima izjavila da je njihova gesta "normalna stvar" i da "nema ništa loše u tome što majice s likovima Karadžića i Šešelja nose po svojim kućama".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.