Odvjetnik: Splićanin kojeg je pretukla policija ima dobre šanse ako želi tužiti RH

Foto: Čitatelj

ODVJETNIK Ljubo Pavasović Visković smatra da bi Splićanin kojeg je nedavno pretukla policija mogao imati dobre šanse ako zatraži naknadu štete od RH sudskim putem.

Danima nakon nedjeljne utakmice ne prestaje se pričati o još jednoj u nizu katastrofalnih pogrešaka jakih snaga MUP-a, posebice nakon što je otac pretučenog mladića izašao u javnost i ispričao kako mu je sin tu večer proveo na poslu, a ne na derbiju Hajduka i Dinama.

Odvjetnik: Može se tužiti država

>> Otac pretučenog Splićanina: Policajci su ga nevinog namlatili. Vraćao se s posla

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković vidi temelje da se potraži barem sudska pravda.

"Svatko može potraživati naknadu štete, a u konkretnom slučaju se može potraživati naknada štete od Republike Hrvatske ako je nastala protuzakonitim djelovanjem nekog od tijela državne vlasti", poručuje Visković. 

Policija je tražila da se obrišu snimke incidenta

Splitskom se proširila priča da je policija tražila i da se obrišu snimke incidenta. One su, što je neupitno, nastale na javnoj površini. Upitali smo odvjetnika ima li takav zahtjev policije, ako se zaista dogodio, ikakvo pravno uporište.

"Ne. Nema nikakvog uporišta za takvo nešto tražiti. Nije ni bitno tko je kriv. Ako osoba snima događaj na javnoj površini svojim mobitelom, ne radi ništa nedozvoljeno i nitko je ne može tjerati da nešto radi s tim. Ako policija smatra da je netko nešto nezakonito snimio, ima pravo nekome oduzeti mobitel, ako smatra da je nečija privatnost povrijeđena ili neki zakon, ali to se ne radi na način da se nekome naredi brisanje", odgovara odvjetnik. 

"U normalnoj državi je ovo sve rješivo kroz institucije"

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o cijelom ovom incidentu, odgovara:  

"Mislim da je to malo preuveličano. Ne mislim da se dogodilo ništa dramatično strašno u smislu sukoba navijača i policije, ali mislim da je jako problematična snimka prebijanja ovog dečka, da je to nešto što se nikako nije smjelo dogoditi. Ali ovo što se prije toga dogodilo ne doživljavam kao nekakvu tešku strahotu zbog koje bi se javnost trebala skandalizirati. U normalnoj državi je to sve rješivo kroz institucije sistema, ako je netko prekršio zakon, njega se treba procesuirati, ali se to prethodno treba i dokazati", odgovara Visković. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.