Odgovor kritičarima: Riječka dvorana Zamet - najbolja svjetska sportska građevina u 2009. godini

JEDNA od najutjecajnijih internetskih stranica koja se bavi arhitekturom, ArchDaily, objavila je popis dobitnika nagrada za najbolje građevine na svijetu. Među pobjednicima se našla i sportska dvorana u riječkom naselju Zamet koja je osvojila titulu najbolje građevine za sport na svijetu u prošloj godini.

U objašnjenju proglašenja dvorane Zamet najboljim svjetskim sportskim objektom u prošloj godini stoji da je cilj arhitekata bio minimalan utjecaj na okoliš i njegova distorzija. "Trećina sportske dvorane je pod zemljom, a ostatak centra je potpuno uklopljen u okoliš. Glavni arhitektonski element građevine su trake koje poput linearnih pruga spajaju sjever i jug kompleksa te istovremeno funkcioniraju kao dizajnerski element i kao prostorni element koji stvara javni trg i poveznicu između parka na sjeveru i škole i Ulice Bože Vidasa na jugu", stoji u objašnjenju ArchDailyja.

Kompleks na približno 15.000 m²

Sportska dvorana Zamet otvorena je 10. rujna 2009. godine. Čitava dvorana Zamet s uslužno-trgovačkim kompleksom i trgom prostire se na približno 15.000 m². Građevinu čine nova sportska dvorana ukupne površine 6.768 m², zatim trgovačko-uslužna građevina površine 1.582 m² i javni trgovi površine od 4.283 m². Osim toga, u sklopu kompleksa se nalaze i podzemna garaža sa 250 parkirališnih mjesta, što uključuje i parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom te motocikle, javni trg, poslovno-trgovački sadržaji, knjižnica i društveni prostori, sportska dvorana kapaciteta 2.326 sjedećih mjesta i 23 mjesta za invalidne osobe, uređenje vanjskih trgova i ulica, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove pristupne ceste u zaleđu centra.

Troškovi gradnje Centra Zamet iznosili su 152 milijuna kuna, čemu treba dodati troškove financiranja operativnim leasingom na 25 godina. Sama izgradnja sportske dvorane koštala je 90 milijuna kuna. Gradnja je započeta 21. prosinca 2007. godine, a dvorana je službeno otvorena 10. rujna 2009. godine. Autor arhitektonskoga rješenja je zagrebački studio 3LHD.

ArchDaily  je portal koji objavljuje najnovije vijesti iz svijeta arhitekture, najnovije građevine, ali i znanstvene radove o najnovijim dostignućima u arhitekturi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.