Od sljedeće godine velike promjene koje se tiču osiguranja štednje u bankama

Izvor: FaH

SLJEDEĆA godina donosi niz promjena u dosadašnjem sustavu sanacije banaka i osiguranja štednih uloga. Naime, 1. siječnja na snagu stupa novi Zakon o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija koji je usklađen s propisima EU i koji bi trebao olakšati ulazak Hrvatske u eurozonu. 

Novim se zakonom skraćuje trajanje stečajnog postupka banaka i uspostavlja kontrolirani izlazak propale banke s tržišta. Za sanaciju banaka više neće biti nadležna Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), već HNB, a sanacija investicijskih društava prelaze pod skute Hanfe, dok će osiguranje štednih uloga ostati DAB-u. Mijenja se i naziv DAB-a koji postaje, objašnjavaju u DAB-u, Hrvatska agencija za osiguranje depozita.

Osiguranje štednih uloga više neće financirati porezni obveznici, već banke

Zakon unosi novosti i u sustav isplate osiguranih štednih uloga. U Hrvatskoj, podsjetimo, država građanima i tvrtkama jamči za štedne uloge do 100.000 eura, što je u skladu s praksom u EU. Novim zakonom, ističu u DAB-u, građanima i tvrtkama se omogućava da u vrlo kratkom roku dođu do osiguranih štednih uloga. Propisuje se i da se Fond osiguranja depozita sastoji od dva dijela - osnovnog i dodatnog, a sustav osiguranja štednje više se neće financirati na teret poreznih obveznika, već isključivo na teret kreditnih institucija, čime će država uštedjeti znatan novac. 

"Direktiva EU o sustavima osiguranja nametnula je svim članicama da moraju uspostaviti fond osiguranja i u njega do 2024. godine prikupiti barem 0,8 posto iznosa osiguranih depozita. U Hrvatskoj je sustav osiguranja depozita uspostavio fond osiguranja još 1998. godine te danas raspolaže iznosom od oko 2,5 posto osiguranih depozita, što je ujedno i zakonom definirana minimalna ciljana razina tog fonda, zbog čega imamo jedan od najstabilnijih sustava osiguranja depozita i zaštite štednje građana u EU. Navedena ciljana razina raspoloživih sredstava omogućuje da se klijente propale banke počne isplaćivati već u roku od sedam dana nakon propasti, a što direktiva EU svim članicama nameće kao obvezu tek od 2024. godine, pa su tako raspoloživa sredstva garancija građanima da mogu u izuzetno kratkom roku doći do svojih sredstava ako njihova banka propadne", poručuje u priopćenju glavna izvršna direktorica DAB-a Marija Hrebac. 

Mijenja se način upravljanja DAB-om

Novim zakonom se mijenja i ustroj i način upravljanja DAB-om, odnosno novom Hrvatskom agencijom za osiguranje depozita. Umjesto uprave, ključna tijela agencije bit će nadzorni odbor i direktor koji će se imenovati na četverogodišnji mandat. Članove nadzornog odbora imenovat će vlada na prijedlog ministra financija, pri čemu će jednog člana moći predložiti kreditne institucije, a nadzorni odbor će potom, zaključuje se u priopćenju DAB-a, imenovati direktora agencije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.