Očekuje se smjena dužnosnika koji se s Bolsonarom spori zbog krčenja šuma

Foto: EPA

RICARDO GALVAO, ravnatelj Državnog instituta za svemirska istraživanja kojeg je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro optužio da pretjeruje u vezi s razmjerima krčenja Amazonske prašume i tako ide na ruku nevladinim organizacijama, ocijenio je da će biti smijenjen.

"Ono što sam rekao o predsjedniku stvorilo je nelagodu i sigurno ću biti smijenjen", rekao je u petak u Braziliji ravnatelj Državnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) koji je predsjednika optužio za kukavičluk jer je javno osporio službene podatke.

"Bolsonaro zna da je njegova vlada glavni krivac za stanje sadašnjeg uništavanja Amazonije. Smjena ravnatelja INPE-a je tek čin osvete zbog iznošenja istine", reagirao je Marcio Astrini, čelnik Greenpeacea u Brazilu.

Bolsonaro ne vjeruje u klimatske promjene

Polemika je počela 19. srpnja na doručku koji je Bolsonaro upriličio za novinare stranih medija.

"Mislimo da podaci koje je INPE podastro novinarima ne odgovaraju stvarnosti i da su u službi nevladinih organizacija", rekao je tada predsjednik koji je dužnost preuzeo u siječnju.

Smjerao je na brojke koje se temelje na satelitskim podacima po kojima je u lipnju iskrčeno 88 posto više šume nego u istom mjesecu 2018.

"Da je ovakvo uništavanje za koje nas optužujete istinito, amazonska prašuma bi već bila velika pustinja", dodao je Bolsonaro koji ne vjeruje u klimatske promjene.

"Možda predsjednik očekuje moju ostavku, ali je neću podnijeti", rekao je Galvao.

INPE je u međuvremenu objavio nove podatke koji pokazuju 40-postotni porast krčenja šume u posljednjih dvanaest mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.