KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Objavljeni novi kriteriji za testiranje i proglašavanje osobe pozitivnom bez testa

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo objavio je Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus, o postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije.

Osim toga objavili su i uvjete za korištenje brzih antigenskih testova, ali i pojasnili koga se može smatrati pozitivnim na koronavirus bez testiranja.

Capak govorio o pozitivnima bez testiranja prošlog tjedna

Podsjetimo, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je prošlog tjedna da će brzi antigenski testovi uskoro pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije.

"Ti brzi antigenski testovi dosegnuli su jedan stupanj razvoja, relativno dobro smo ih istražili i znamo koje su njihove mane i pozitivne strane. Oni su relativno specifični", rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

"Ako je netko doista pozitivan, pozitivan je sigurno i na PCR-u, koji je još uvijek zlatni standard, a ako je netko negativan na antigenskom testu, ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan", kazao je Capak.

"Ako ima simptome, provjeravamo test na PCR-u. Negativne rezultate ćemo provjeravati", istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Capak govorio i o osobama koje se ne testira, ali ih se smatra pozitivnima

Capak je u istom razgovoru govorio i o osobama koje se ne testira, ali ih se smatra zaraženima. 

"Osobe koje imaju karakteristične simptome za covid - temperaturu, kašalj, teško disanje i druge simptome - i bile su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se, smatraju se pozitivnima", kaže šef HZJZ-a.

I Beroš govorio o brzim testovima

Prošlog tjedna je o brzim testovima za RTL Danas govorio ministar Beroš.

"Brzi testovi se koriste diljem Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima.

Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz, to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koje i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto", rekao je Beroš.

"Svi građani koji imaju simptome proći će određeni probir gdje će na osnovnu simptomatologije biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja", poručio je Beroš.

Koga se može poslati na brzo testiranje? 

"Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. 

Brzi antigenski testovi se, zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove, ne koriste za isključivanje covida-19. Negativni nalaz brzog antigenskog testa treba potvrditi PCR testom kako bi se isključio lažno negativni nalaz", stoji u dokumentu.

Kome se može dijagnosticirati koronavirus bez testiranja?

U dokumentu je navedeno kome se dijagnoza ne može postaviti bez testiranja.

Dijagnoza covida-19 se NE postavlja bez testiranja:

  • osobama koje nemaju poznatu izloženost SARS-CoV-2 unazad 14 dana; 
  • osobama koje su dio kolektiva, ako nemamo saznanje da u tom kolektivu ima covida-19 i da su bliski kontakti oboljelih; 
  • osobama čija daljnja obrada i terapija ovise o rezultatu testiranja (npr. osobi koja ima upalu pluća se ne može napamet proglasiti COVID-19 jer možda ima pneumokoknu upalu pluća ili legionarsku bolest, koje zahtijevaju specifično liječenje); 
  • bolničkim pacijentima i osoblju; 
  • korisnicima i osoblju domova za starije osobe

Nakon toga pojašnjeno je i kome se takva dijagnoza može postaviti bez testa.

"Dijagnoza covida-19 bez testiranja (to se klasificira kao vjerojatan slučaj) se koristi samo kad postoji jasna izloženost laboratorijski dokazanoj zaraženoj osobi unazad 14 dana i to za ljude koji ne pripadaju gore navedenim kategorijama", stoji u dokumentu HZJZ-a.

Nove promjene u dokumentu su označene plavom bojom, a sve ih možete pročitati u ovom dokumentu:

Kriteriji Za Testiranje Na Koronavirus by Index.hr on Scribd

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.