Novi detalji: Šef HRT-a je pao zbog bubice, otkriveno kako je dobio stan

Zgrada u Radićevoj gdje se nalazi stan kojeg je šef HRT-a, kako vjeruju istražitelji, dobio kao mito Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U VELIKOJ akciji USKOK-a uhićen je šef HRT-a Kazimir Bačić i neki od najbližih Bandićevih suradnika.

 
 

Osim Bačića, uhićena je bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, Denis Mohenski, poznat pod nadimkom "kralj Adventa", i Ana Stavljenić-Rukavina, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Kako se zasad čini, a DORH još nije objavio priopćenje o tome za što uhićene tereti, radi se o tri kraka odnosno tri različite afere. Sve tri afere imaju zajedničku osobu - pokojnog Milana Bandića.

Jedan krak vezan je za namještanje dobivanja elitnih lokacija na zagrebačkom Adventu, drugi za mito koji je, na što sumnjaju istražitelji, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić nosio bivšem vlasniku Tvornice električnih žarulja Milanu Lončariću, a treći za namještanje natječaja za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

Policijska pretraga trajala je cijeli dan, a u večernjim satima još uvijek nisu svi uhićeni dovedeni u USKOK na ispitivanje. Očekuje se da će to biti sutra.

Iako su praktički svi uhićeni javnosti poznate osobe, najviše se ističe ime Kazimira Bačića, HDZ-u bliskog dugogodišnjeg šefa HRT-a.

Stan od milijun kuna

Sumnja se da je on bio posrednik između uhićenog Milana Lončarića i Milana Bandića. Bačić je navodno i nosio prljavi novac, a zauzvrat je od Lončarića dobio stan u Radićevoj. Riječ je o stanu koji nije naveden u njegovoj prilično popunjenoj imovinskoj kartici.

>> Imovina šefa HRT-a: Plaća 24.000 kuna, pet stanova, kuće i apartmani, brod...

Stan koji interesira istražitelje je dvosobni stan na prvom katu, čiji je uknjiženi vlasnik tvrtka Slanica d.o.o u vlasništvu danas uhićenog Milana Lončarića, kojem je, prema neslužbenim informacijama, pogodovao ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Upravo je taj stan navodno Bačić dobio kao zahvalu od Lončarića. Prema našim informacijama, čiju potvrdu još čekamo, Bačić je pogodovao Lončariću u projektu Vrtovi svjetla.

Kako smo doznali, Kazimir Bačić se sumnjiči za trgovanje utjecajem, a Lončarić za davanje mita.

Naime, Bačić je posredovao između Lončarića i Bandića vezano uz kompleks Vrtovi svjetla koji se nalazi iza tornja TEŽ-a, na tom zemljištu, a povezani su navodno i zbog legalizacije objekta u Radićevoj ulici.

Kako je došlo do današnjih uhićenja

Kako Index neslužbeno doznaje, istražiteljima su uvelike pomogle takozvane bube, odnosno prislušni uređaji. Kako opet neslužbeno doznajemo meta im je duže vrijeme bio Milan Bandić, no njegovom smrću prestaje i istraga nad njim. No, istražitelji su imali dovoljno kompromitirajućih dokaza za ostale aktere.

Također, kad je Bačić u pitanju, neslužbeno smo doznali da je stan u Radićevoj s uređenjem koštao oko milijun kuna. Stan je plaćen s računa trgovačkog društva pa istražiteljima vjerojatno i nije bilo teško ući u trag akterima.

No koja je bila Bačićeva uloga?

Sumnja se da je šef HRT-a koristio svoj utjecaj kako bi pomogao Milanu Lončariću u projektu Vrtovi svjetla. Lončarić je vlasnik TEŽ-a, propale Tvornice električnih žarulja. Na zemljištu ugasle tvornice želio je raditi Vrtove svjetla, stambeno naselje u širem centru grada. Kako smo neslužbeno doznali, Bačić je bio veza između njega i bivšeg gradonačelnika. Lončarić je tražio dozvole od grada, a kad to nije prošlo - ili nije prošlo u potpunosti, uključio se Bačić. Njih dvojica su, doznajemo, i rodbinski vezani.

>> Tko je uhićeni Bačić? Na HRT-u ga zovu Kazo Kamikazo, spominjao se u aferi Janaf

Malverzacije oko kulturne baštine

Na području tvornice navodno postoji jedan dio koji ima status kulturnog dobra. To znači da takve građevine ne smiju biti rušene već mogu biti rekonstruirane pod strogim uvjetima. Uhićeni su navodno željeli građevine srušiti tako što će prijaviti da su se oštetile u potresu. U tom slučaju srušene građevine prestaju biti kulturno dobro te je na zemljištu lakše doći do dozvola potrebnih za izgradnju stambenog naselja.

U kojoj je sve skupa bilo fazi, nije poznato. Moguće da im je planove poremetila i nagla smrt Milana Bandića, a onda i pobjeda Tomislava Tomaševića na izborima.

Koliko se zna, večeras su u USKOK-u ispitani Ana Staljević-Rukavina i Denis Mohenski. Više informacija bit će tijekom jutra, a očekuje se i veće priopćenje DORH-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.