Novi apsurd Vlade: HDZ-ovi prijedlozi za promjenu Ustava protivni su odluci Ustavnog suda!

ZAŠTO Vlada ne bi raspisala referendum o Ustavnim promjenama koje se odnose na raspisivanje referenduma, pita se na svom službenom blogu saborski zastupnik Dragutin Lesar. On je, naime detaljno proučio predložene izmjene Ustava kao i postojeće Ustavne propise iz kojih se može zaključiti da Vlada na svojim prijašnjim zakonodavnim propustima (harač, zabrana pušenja, rad nedjeljom, umjetna oplodnja) nije naučila lekciju već ponovo "srljaju kao guske u maglu".

Prema postojećim Ustavnim odredbama, Hrvatski sabor ili predsjednik Republike mogu raspisati referendum o prijedlogu promjene Ustava. Referendum se također mora raspisati ukoliko to zatraži deset posto ukupnog broja birača u Hrvatskoj. Prema postojećim odredbama, na referendumu se odlučuje većinom birača koji su glasovali, ali samo ako je glasovalo više od 50 posto ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Fantomski birači Vladi više nisu dragi

To je propis koji se HDZ-ova Vlada sada trudi promijeniti, očito iz straha da na referendumu neće dobiti broj glasova, odnosno da mu neće pristupiti dovoljan broj birača. Ako se u obzir uzme popis birača koji je izašao u javnost uoči lokalnih izbora, a iz kojeg je vidljivo da Hrvatska ima više birača nego stanovnika, strah je opravdan. No, HDZ je "pronašao" način kako premostiti taj problem s obzirom da je vladajuća stranka napokon suočena sa situacijom u kojoj joj fiktivni birači ne idu u korist.

Lesar na blogu tako navodi i Članak 141. Hrvatskog ustava koji govori o postupku udruživanja Hrvatske u saveze s drugim državama. U tom članku stoji da Hrvatski sabor mora najprije prihvatiti udruživanje (u ovom konkretnom slučaju ulazak u Europsku uniju) dvotrećinskom većinom, a nakon toga se u roku od 30 dana mora održati referendum na kojem se odlučuje većinom glasova ukupnog broja birača u državi.

HDZ-ovi prijedlozi protivni su odluci Ustavnog suda!

Vlada Jadranke Kosor predlaži da se ta odredba izmjeni i da se na referendumu odlučuje "većinom birača koji su glasovali u Republici Hrvatskoj uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača". "Što znače riječi 'koji su glasovali u Republici Hrvatskoj'?", pita se Lesar. Ako to znači da u inozemstvu neće biti biračkih mjesta, da državljani bez prebivališta u Hrvatskoj nemaju pravo glasa ili da državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali su na dan održavanja referenduma u inozemstvu radi se o jasnom kršenju odredbe Ustavnog suda!

Taj je sud, naime, iz izmjena Zakona o referendumu 2001. godine izbacio prijedlog prema kojem bi pravo glasa u Hrvatskoj imali samo državljani Hrvatske s prebivalištem u RH i to najmanje godinu dana. Ustavni sud je obrazložio kako se redi o kršenju odredbe Ustava o općem biračkom pravu svih državljana RH bez mjesta prebivališta što znači da Vlada Ustav želi mijenjati prijedlozima koji su - protuustavni!

Koliko nam zapravo treba birača na referendumu?

Lesar se također pita što znače riječi "većina od ukupnog broja birača". Prema podacima s prošlih parlamentarnih izbora u deset izbornih jedinica bilo je upisano 3.702.460 birača, u dijaspori ih je bilo još 405.092, dok je birača među manjinama bilo 370.834 što je ukupno 4.478.386. "Hoće li se za potrebe referenduma raditi novi popis? Ali onda to nije popis birača nego glasača", tumači Lesar.

"Završno nagradno pitanje: koliko birača mora izaći na referendum da bi on bio pravovaljan i koliko glasova 'za' treba da bi odluka o ulasku Hrvatske u EU bila donesena?", konstatira Lesar na svom blogu, te napominje kako, ako će na referendumu glasati samo birači s prebivalištem u Hrvatskoj i koji glasaju u Hrvatskoj, nema više nikakvih političkih razloga da se na isti način glasa i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Odnosno da se dijaspori ukine pravo glasa. A svi znamo što HDZ o tome misli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.