RASTE NAPETOST Nijemci otkazuju turske skupove, Erdoganovi ljudi bijesne

Foto: Hina

U NJEMAČKOM gradu Gaggenau dojavljeno je kako se u gradskoj vijećnici nalazi bomba. Osoba koja je dojavila je rekla kako se radi o osveti zbog otkazivanja skupa koji se trebao održati uoči Erdoganovog referenduma.

Na referendumu će se odlučivati o proširenju Erdoganovih ovlasti. Pokazalo se kako je dojava lažna, a turski ministar pravosuđa kritizira njemačke vlasti zbog zabrane okupljanja.

Organiziraju skupove i lobiraju za Erdogana


Plan turskih vlasti je bio organizirati skupove na trgovima u Njemačkoj, kako bi skupili što više potpore za Erdogana. Turci kažu kako je Njemačka zemlja u kojoj živi 1.4 milijun Turaka u dijaspori i smatraju kako je s obzirom na broj Turaka u Njemačkoj taj zahtjev opravdan.

Turski ministar pravosuđa se oglasio po ovom pitanju i kritizirao njemačku vladu nakon što su mu zabranili da održi jedan takvi skup u jugozapadnoj Njemačkoj.

Turski ministar aludira na njemačku povijest

Ministar Bekir Bozdag je zamolio Njemačku da pogleda svoju povijest, čime je sugerirao kako se zabrana temelji na rasnoj osnovi: "Neka pogledaju svoju povijest. Vidimo kako se stara bolest rasplamsava."

Samo nekoliko sati nakon što je vijećnica u Gaggenau evakuirana održao je govor u kojemu je rekao: "Njemačka je danas sklonište za sve koji su počinili zločine protiv Turske: PKK, Feto, DHKP-C. Oni koji su izvršili puč i svi koji su počinili zločine protiv Njemačke su pobjegli tamo."

Najavljeno otkazivanje i trećeg skupa

Skup je otkazan zbog sigurnosnih razloga nakon što je policija zaključila da na predviđenom mjestu nema dovoljno prostora za skup.

To je drugi skup po redu koji je otkazan, a AFP prenosi kako je i treći njemački grad otkazao turski skup. Navodno će se turski i njemački ministri vanjskih poslova sastati i razgovarati o skupovima u srijedu.

Što se tiče dojave o bombi, policija nije pronašla bombu, a vlasti su izjavile da vjeruju kako je dojava bila prevara ali su joj svejedno morali pristupiti ozbiljno.

Zaoštreni odnosi Ankare i Berlina

Turski se pak političari nadaju kako će im biti dopušteni skupovi kako bi prikupili još više potpisa i tako povećali Erdoganove ovlasti. Prema novim ovlastima će on moći imenovati premijera, postavljati više sudaca i produžiti si mandat.

U nedjelju je u Kelnu otkazan skup koji je htio organizirati turski ministar ekonomije, povodom čega je izjavio: "Kažemo da je pobjeda božja...Ići ću od kafića do kafića, od kuće do kuće. Nitko se ne treba brinuti, naći ćemo se sa svojim građanima u Njemačkoj."

Otkazivanja skupova su dodatno zaoštrila loše odnose između Berlina i Ankare nakon što je u Turskoj uhićen i zatvoren Njemačko-Turski novinar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.