Nijemci pokušali deportirati trudnu i bolesnu Iranku u Hrvatsku

Ilustracija: EPA

NADLEŽNE službe njemačke pokrajine Rheinladn-Pfalz pokušale su deportirati u Hrvatsku 29-godišnju trudnicu, oboljelu i od dijabetesa, i to tako što su je usred noći direktno iz bolničkog kreveta odveli na aerodrom. 

Mlada Iranka, koja je inače već majka jednogodišnjeg djeteta, opirala se deportaciji te ona na kraju nije provedena, jer je pilot aviona koji je Iranku i njenu obitelj trebao prevesti u Hrvatsku odbio poletjeti.

Ovaj slučaj izazvao je burne reakcije u njemačkim medijima, među lokalnim političarima, ali i kod osoblja klinike iz koje je pacijentica odvedena. Glasnogovornica Sveučilišne klinike Mainz je za DPA izjavila kako je to bilo vrlo neugodna situacija ne samo za njihovu pacijenticu, kojoj je time ugroženo zdravlje, nego i za ostale pacijente i osoblje bolnice.

Policija ju je ostavila samu s jednogodišnjim sinom na kolodvoru u Hannoveru

Iranka, njen jednogodišnji sin i suprug koji se nalazio u zatvoru čekajući deportaciju su trebali po europskim pravilima iz protokola Dublin III trebali biti prebačeni u Hrvatsku, u kojoj su prethodno zatražili azil. U Njemačku su došli u svibnju ove godine, a u srpnju je u Njemačkoj odbijen njezin zahtjev za azilom.

Policija je trudnicu usred noći odvela iz bolnice, što sada mnogi kritiziraju kao nehumano ponašanje, a dodatno se kritizira i što je to učinjeno nakon što je bilo jasno da je deportacija propala. Suprug je vraćen u zatvor dok je trudna i bolesna Iranka s jednogodišnjim sinom ostavljena na glavnom kolodvoru u Hannoveru. Od policajaca je po važećim pravilima dobila 100 eura te je ostavljena da se dalje snalazi sama, iako je samo par sati prije bila s razlogom u bolničkom krevetu u drugom gradu.

Trudnica se vratila u izbjeglički dom u Ingelheimu

Zahvaljujući pomoći željezničkog osoblja, koje joj je dalo i dodatni novac s kojim je onda mogla kupiti potrebnu kartu, trudnica se vratila u izbjeglički dom u Ingelheimu u kojemu je boravila prije nego što je prevezena u bolnicu.

Nakon svega se oglasilo i ministarstvo za integraciju Rheinladn-Pfalza koje je poručilo da će postupati u skladu s teškom humanitarnom i zdravstvenom situacijom trudnice, istaknuvši da joj je potrebno liječenje zbog dijabetesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.