Nije sve tako crno: OECD najavio brži oporavak svjetskog gospodarstva



IAKO je grčka dužnička kriza prouzročila veliku zabrinutost oko oporavka svjetskog gospodarstva, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ne predviđa tako lošu godinu. Čak naprotiv, organizacija najrazvijenijih zemalja na svijetu revidirala je svoja predviđanja o globalnom rastu za ovu godinu prema gore.

Ukupno gledano, gospodarski rast 30 članica OECD-a bit će 2,7 posto, dok je zadnje predviđanje govorilo o 1,9 posto. Ako se uključe i bogate zemlje koje nisu članice, kao što su Indija i Kina, govori se o 4,6 posto rasta u ovoj i 4,5 u prošloj godini, što je puno više od 3,7 posto predviđenih u studenom.

Dva različita problema

Razvijeni i svijet u razvoju suočavaju se s različitim problemima. Zemlje s jakim rastom, kao što su Kina i Indija, mogle bi se pregrijati, a u zapadnom svijetu veliki rizik predstavlja ogromna stopa zaduženosti. "Prvi veliki rizik je na tržištima državnih obveznica, a u zemljama u razvoju se ne može isključiti scenarij brzog rasta i još bržeg pada, što će iziskivati puno ozbiljnije zatezanje monetarne politike", naveo je OECD.

Bez obzira na probleme, američko gospodarstvo porast će za 3,2 posto u 2010. godini, a ne za 2,5 posto kao što je predviđeno u studenom. Euroregija će zabilježiti rast od 1,2 posto, za 0,3 posto više nego što je predviđeno ranije, a japansko gospodarstvo neće rasti za 1,8, nego za tri posto.

Zemlje u razvoju bilježit će puno jači rast. Kinesko gospodarstvo porast će za 11 posto, indijsko za 8,3, a brazilsko za 6,5 posto ove godine. Indijsko gospodarstvo bi nagodinu trebalo rasti sličnom stopom, ali kinesko i brazilsko past će na 9,7 i pet posto rasta kad se uvede stroža monetarna politika.

Paziti na euro

Relativna slabost eura dovest će Europsku uniju do toga da će morati poboljšati dugoročnu koordinaciju unutar tog kluba zemalja, koji se početkom ovog mjeseca uspio dogovoriti oko 750 milijuna eura vrijednog paketa financijske spremnosti. Taj je potez sličan onima koji su se tijekom 2008. povlačili kako bi se spasilo zapadne banke, a pokazuje koliko je krhka globalna ekonomija unatoč činjenici da se izašlo iz recesije.

"To što je drugi set poteza morao biti povučen 18 mjeseci nakon prvog je podsjetnik na to da razdoblje znatne financijske nesigurnosti koja je počela u kolovozu 2007. godine još uvijek nije prošlo. Kratkoročni politički odgovori na krizu nisu bez posljedica na dugoročne posljedice. Prije svega, sve veća zaduženost i raširena moralna opasnost u budućnosti će smanjiti mogućnost prevelikog riskiranja", naveo je OECD, a europskoj regiji savjetovao povećavanje plaća i fleksibilnosti cijena, promjenu investicijskih struktura te da razmotri podizanje dobi potrebne za mirovinu.

Europa dobro, Grčka u recesiji

Također se apeliralo na Europsku središnju banku, koja je ovog mjeseca po prvi put počela kupovati državne obveznice, da i dalje pomaže regiji. Glavna kamatna stopa ECB-a kreće se oko jedan posto već više od godinu dana, a tako bi trebalo ostati do kraja 2010. godine.

Europska gospodarstva imat će veći rast nego što se predviđalo. Njemačko će ove godine rasti za 1,9, a sljedeće za 2,1 posto, francusko za 1,7 ove i 2,1 sljedeće godine, a britansko za 1,3 i 2,5 posto u ovoj i idućoj godini.

Jedina članica OECD-a koja će i iduće godine bilježiti recesiju je Grčka, u kojoj bi gospodarstvo trebalo pasti za 2,5 posto. Portugal i Španjolska, još dvije dugovima opterećene zemlje, imat će slab rast u 2011. godini, od 0,8 i 0,9 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.