New York Times: Rusija je počela provocirati Trumpa. Vrijeme je da joj odgovori

Foto: FAH

NOVINARI portala The New York Times Michael J. Morell i Evelyn Farkas u nedavnom članku propituju postupke Rusije i američko ponašanje prema Rusiji u mandatu predsjednika Donalda Trumpu.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove članka.

"Ovoga će tjedna američki državni tajnik Rex Tillerson po prvi put diplomatski posjetiti Rusiju, gdje će pritisnuti Moskvu zbog neprikladnog djelovanja u Siriji.

Ruski je utjecaj u Siriji samo jedan primjer razorne uloge koju ruski predsjednik Vladimir Putin igra u svijetu od inauguracije američkoga predsjednika Donalda Trumpa".

Rusko širenje

"U siječnju je Rusija poduprla separatiste u istočnoj Ukrajini u borbi protiv vlade, vrlo vjerojatno po Putinovu nalogu, čime je nasilje poraslo do najviše točke u zadnjih godinu i pol. Time se izravno krši Sporazum iz Minska, koji su potpisale Rusija i Ukrajina, izradile Njemačka i Francuska, a poduprle Sjedinjene Američke Države, i koji je trebao uspostaviti mir.

Sredinom veljače Putin je objavio da će Rusija priznavati putovnice koje su izdale dvije separatističke vlade u istočnoj Ukrajini, a sredinom veljače odcijepljeni je teritorij Luhansk objavio da će mu ruski rubalj postati službena valuta. To su dva primjera postupnog ruskog preuzimanja dijelova istočne Ukrajine.

Usto, Rusija je pomaknula vojne trupe bliže granici s Bjelorusijom, a Kremlj je naredio pripojenje oružanih snaga ruskoj vojsci u Južnoj Osetiji, jednome od dva odcijepljena teritorija u Gruziji.

U međuvremenu je general Curtis Scaparrotti, najbolji američki general u Europi, rekao Kongresu da se Rusija zbližava s afganistanskim talibanima, što bi značilo da ih snabdijeva oružjem i time ugrožava 9000 američkih i 5000 NATO-ovih trupa koje se tamo nalaze.

Prije dva tjedna zapovjednik američkih snaga u Africi, general Thomas Waldhauser, primijetio je da se produbljuje ruski utjecaj u Libiji jer se ruske snage u Egiptu nalaze blizu granice s Libijom, a podupiru libijskog vojskovođu Khalifu Haftara, koji se suprotstavlja vladi u Tripoliju koju su priznali Ujedinjeni narodi. Usto, Rusija je prošlog tjedna zanijekala da je sirijski diktator Bassar al-Assad upotrijebio toksični plin sarin protiv vlastitih ljudi".

Trump u dilemi

"Sve to upućuje na to da Putin testira Trumpa da vidi kada će američki predsjednik reći "dosta". A možda Rusija i misli da će Trumpova neobjašnjiva fascinacija Putinom, ako već neće dovesti do ukidanja američkih sankcija Rusiji, dozvoliti Putinu da napreduje bez američkog uplitanja.

Na to su žustro odgovorili američki potpredsjednik Mike Pence i ministar obrane James Mattis, a posebno američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley, ali sam se Trump nije oglasio, niti je išta poduzeo.

Trumpova administracija mora jasno odrediti politiku prema Rusiji i obznaniti što je neprihvatljivo te mora ojačati strategiju odvraćanja napada kako bi osnažiti svoj pregovarački položaj. Tek tako će se moći učinkovito proučiti moguća suradnja.

To sve mora započeti s predsjednikom Trumpom, koji bi trebao održati govor o američkom interesu za Europu, pravu na izbor demokracije, slobodnom tržištu i članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Američka politika prema Rusiji mora uključivati financiranje i obuku trupa na NATO-ovu području i za NATO-ove partnere kojima prijeti Moskva. Takva politika mora raspravljati s Rusijom o nuklearnom, konvencionalnom i novom kibernetičkom oružju, a trebala bi potaknuti Rusiju da prestane podupirati Bassara al-Asada i bombardirati Siriju. I naravno, mora osuditi rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore.

Svidjelo se to Trumpu ili ne, Putin na SAD gleda kao na neprijatelja, i Amerika ga mora što prije zaustaviti - jer je u kratkome roku postigao puno", zaključuje se u članku New York Timesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.