"Nedodirljivi" Kutle za Index: Ja sam dežurni krivac za sve afere

PREVIŠE puta da bi bila tek slučajnost ime Miroslava Kutle, zloglasnog tajkuna koji je obilježio privatizacijske devedeset godine, u posljednja dva mjeseca povezuje se sa četiri najznačajnije afere u posljednje vrijeme, a da nijednom za to vrijeme nije pozvan ni na obavijesni razgovor.

Umjesto na razgovor, Kutle s Pavićem na ručku

Kutlino ime tako se moglo se čuti u aferi Podravka - Fima, isto tako spominju ga austrijski novinari kada je riječ o Hypo banci i kreditima. Kutlino ime izašlo je i kod ubojstva Sretka Kalinića odnosno obračuna zemunskog klana. Povezuje ga se i i kod slučaja pretučenog predsjednika Uprave Industrogradnje Josipa Galinca.

Policija nije zakucala na njegova vrata, pravosuđe se valjda još bavi Kutlinim repovima iz devedesetih pa nema vremena za novije aktivnosti, a Kutle umjesto da se napokon pojavi u Heinzlovoj ulici gdje je središte policije, pojavljuje na poslovnim ručkovima s predsjednikom EPH-a Ninoslavom Pavićem. I to je to. O snažnom ulasku Kutle o medije već se duže vrijeme priča, ali potiho, ispod glasa, a radi se i ispod stola.

Nema nedodirljivih

Nema nedodirljivih! Koliko ste puta od premijerke Jadranke Kosor čuli tu rečenicu-parolu kada god bi se povukla tema korupcije i rada hrvatskog pravosuđa i policije? Ispada da ste tu parolu čuli valjda isto toliko puta koliko ste i čuli ili pročitali ime Kutle kada se govori ili piše o gospodarskom kriminalu, korupciji ili zločinačkim skupinama.

Zašto? Kako? Što to Kutle zna što bi moglo zaustaviti policijsku akciju s primjerice kodnim naslovom: Operacija Kutlača? Tko štiti Kutlu ili možda još bolje, koga to štiti Kutle? Sve su to pitanja na koja se za sada nema odgovora. No, ako su nepoznati motivi lijenosti, neučinkovitosti, letargije ili možda čak i cenzure pravosuđa i policije vrlo je lako detektirati Kutlino ime u posljednjim aferama. Pa krenimo redom.

Podravka - Fima - Spice

U javnosti je izašao podatak da je policija navodno kod Damira Polančeca pronašla dioničarski ugovor koji su navodno potpisali Miroslav Kutle i suvlasnik Fime Dubravko Žganec. U tom dokumentu, kojeg su objavio Večernji list, stoji da je upravo Kutle prvi čovjek varaždinske Fima Grupe koja je već neko vrijeme pod istragom Uskoka i DORH-a zbog kupnje Podravkinih dionica u aferi Spice. Tajni je ugovor Kutle navodno sklopio s Dubravkom Žgancem iz Varaždina, suvlasnikom Fime.

Rezime: Kutle nikada nije priveden na obavijesni razgovor dok Polančec, kako bi rekao Bare iz Majki i dalje trči unutar Remetinca.

Slučaj Galinec

Josip Galinec brutalno je pretučen 17. rujna 2008. godine u središtu Zagreba, u neposrednoj blizini hotela International. Cijela priča ponovno je aktualizirana posljednjih dana kada je Jutarnji list objavio da je DORH podigao optužni prijedlog protiv Dragana Boljata, vlasnika splitske tvrtke FIO&D koja je u sporu s Industrogradnjom, zbog prijetnji smrću njezinom dioničaru. Za Jutarnji list Galinec je kazao da ga je Boljat na sve načine želio uvjeriti da proda svoje dionice te da angažirani "dečki s Knežije". Još prije je objavljeno da je Galinec navodno istražiteljima rekao kako bi iza napada mogli stajati Miroslav Kutle, Hrvoje Gašparinac, Michael Ljubas, Dragan Boljat i Mladen Mitak.

Rezime: Prije godinu dana Kutle je ispitivan u policiji. O premlaćivanju je rekao da ne zna ništa. Priča je za sada završena, a mnogi su privođenje Kutle nazvali igrokazom.

Hypo banka

Dok se austrijska istraga oko Hypo banke zahuktava i navodno je sve bliže Ivi Sanaderu, bivšem premijeru, ministar policije Tomislav Karamarko kao i Ministarstvo pravosuđa ne pokazuju previše interesa. Austrijske i hrvatske medije ne komentiraju, a kamoli da nešto rade na tom planu. Da se pozabave imali bi pune ruke posla. Primjerice su tako novinari toliko puta mahali dokumentom, odnosno gotovinskom kreditu Miroslavu Kutli odnosno njegovoj tvrtki Diona od četiri milijuna maraka koji je dobiven od Hypo banke, za što je Sanaderu isplaćeno 800 tisuća maraka provizije.

Rezime: Austrijska istraga napreduje, dokumenti se svakodnevno objavljuju u medijima. Kutlu, a ni Ivu Sanadera još nitko nije pitao o tome.

Zemunski klan

Sve je više indicija o povezanosti zemunskog klana i tzv. knežijske grupe. Tako je ovih dana u javnost izašao podatak da je zgrada u kojoj se nalazilo jedno od glavnih skrovišta zemunaca u vlasništvu kontroverznog Hrvoja Gašparinca, Miroslava Kutle i takozvane knežijske grupe.

Rezime: Još su nepoznati motivi zašto je Miloš Simović u Zagrebu upucao Sretka Kalinića. Podatak o smještaju valjda još nije dovoljno atraktivan za policiju.

Kutle za Index: Ma ne bih mogao ni stići sve to što ste nabrojali

"Ma gledajte. Sve što ste sad to spomenuli i nabrojali ne bih ni mogao ni stići sve to napraviti. Pa kako bih ja to!?", rekao je Kutle za Index odgovarajući na pitanje kako komentira da je u četiri velike afere uvijek isplivalo njegovo ime.

"Sve to ide po starom. Uvijek sam dežurni krivac. Uvijek na mene sve svale. Isti spinovi uvijek idu na istu adresu. Iako moram priznat da vam ja više ne pratim hrvatske medije. Svašta pišu, ja tužakam, pa s ovim pravosuđem sve to završi za koje tri godine. A što mogu napraviti?", zaključio je Kutle za Index kojeg je i dobro nasmijalo naše nabrajanje afera i spominjanje njegova imena.

"Ma ne opterećujem se s tim. Ne opterećujem", rekao je Kutle na kraju.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.