Ramljak je pisao zakon koji mu donosi 860.000 kuna godišnje, a bivšoj firmi 12 milijuna. I nikome nije ništa čudno

Foto: Pixsell/Robert Anić

DO 10. travnja, kada je postao vladin povjerenik, Ante Ramljak bio je direktor i partner u tvrtki Texo Menagement, koja je potom postala savjetnik savjetnika za restrukturiranje, što će joj u godini dana donijeti 12 milijuna kuna prihoda.

>>POGLEDAJTE RAČUNE Ramljakova bivša firma za posao u Agrokoru dobila već 9,7 milijuna kuna

Index je još lani prvi problematizirao potencijalni sukob interesa zbog činjenice da je za savjetnika uzeo svoju bivšu tvrtku. Dodatno otkriće da Texo Management tjedno uprihodi 242.894 kuna na poslovima restrukturiranja Agrokora, te da je do sada na taj način ostvarila 9,7 milijuna kuna, bio bi u svakoj uređenoj demokraciji ne samo povod za njegovu smjenu, nego i signal za pokretanje istrage zbog sumnje u pogodovanje i izvlačenje novca.

Texo je savjetnik savjetnika kojeg je angažirao Ramljak

To što je Texo Management zapravo savjetnik-savjetnika, jer ga formalno angažira AlixPartners slab je pokušaj prikrivanja. Ramljakova bivša tvrtka sa samo dva zaposlena, kako kažu podaci za 2016. godinu, radi na restrukturiranju Agrokora - kojeg predvodi Ante Ramljak.

Ramljaka je u Agrokor instalirala vlada, mimo natječaja, dala mu je najveću privatnu kompaniju da je spasi od lošeg poslovanja vlasnika, zatim je on mimo natječaja angažirao AlixPartners, a oni odabrali za podizvođača baš njegovu bivšu tvrtku. Tko može povjerovati da je njihov angažman bio baš nužan?

Američka tvrtka u svom odgovoru Indexu kaže da su uzeli domaće podizvođače među ostalim i zbog politike, koriste izraz - "političke osjetljivosti".

Kasnije nas pokušavaju uvjeriti da su odabrani Hrvati ugledni stručnjaci s diplomama Harvarda i Bocconija, mada se zapravo radi samo o polaznicima dvogodišnjih poslovnih škola tih sveučilišta, no samim spominjanjem političke osjetljvosti, zapravo neizravnu priznaje da su angažirani radi politike, a ne stručnosti.

Pisao zakon koji mu donese 860.000 godišnje i bivšoj tvrtki 12 milijuna kuna godišnje


Političkom akcijom preko Lex Agrokora, čije je autorstvo proglašeno državnom tajnom, preuzeta je jedna privatna kompanija. Kada se otkrilo da je Ramljak među autorima zakona, problematizirali smo nakaradnu situaciju u kojoj netko piše zakon koji mu kasnije donosi mjesečni honorar od 71.396 kuna neto, odnosno godišnje 856.792 kuna neto.

No stvari su ovdje puno gore, jer ne samo da si je zakonom osigurao visoka primanja, nego je sredio posao dojučerašnjem partneru, a oslobođen je – na što je na vrijeme mislio on ili netko drugi dok su pisali zakona - obaveze da bude dužnosnik – jer ga na vladin prijdlog formalno imenuje Trgovački sud, pa Ramljak radi što hoće.

Vladin predstavnik u privatnoj kompaniji nije dužan provoditi natječaje ni javnu nabavu, nego grupom suradnika isplaćuje goleme honorare na koje će otići i pola milijarde kuna, a cijelu opreciju štiti - država.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.