LOKALNI IZBORI

Ne, u Tomaševićevoj imovinskoj ne piše da je u udruzi imao plaću od 25.000 kuna bruto

Screenshot: Imperijal

U DOSTA prljavoj kampanji koja se vodila u drugom krugu lokalnih izbora u Zagrebu iznesen je i niz lažnih informacija. 

Index je prije dva dana objavio dokaze da ljudi Miroslava Škore u sklopu svoje predizborne promidžbe financiraju opskurne portale koji objavljuju lažne vijesti u vezi s Tomislavom Tomaševićem, njegovom obitelji i članovima platforme Možemo. Sve to ide preko tvrtke McElit koju je Škoro, prema podacima iz vlastitog financijskog izvještaja, angažirao u svojoj kampanji za promoviranje objava na Facebooku, iza koje stoje braća Hrvoje i Mario Macan. Osim što agencija McElit plaća sponzorirane objave Miroslava Škore i Domovinskog pokreta na Facebooku, pronašli smo da plaća i objave opskurnih portal poput Imperijala, Zagrebačkih dubioza i Raskrinkavanja.

> Imamo dokaze: Kampanju laži o Tomaševiću plaćaju Škorini ljudi, a provode braća Macan

> Braća Macan pokušavaju sakriti dokaze da blate Tomaševića u korist Škore

Upravo je Imperijal objavio članak u kojem se plasira vrlo očita laž o Tomaševićevoj plaći u udruzi u kojoj je radio prije ulaska u sabor, manipuliranjem podacima iz njegove imovinske kartice. Premda se radi o vrlo lako provjerljivoj laži koju raskrinkava i površan pogled na imovinsku karticu Tomislava Tomaševića, Škorini su je fanovi proširili društvenim mrežama, a kako smo već pisali, McElit se služi i plaćenim oglasima na Facebooku, pa tako Zagrebačke dubioze plaćaju oglase Imperijala i slično.

Laž da u imovinskoj kartici piše da je Tomašević u udruzi imao plaću od 26.847 kuna bruto

No vratimo se na lažnu vijest o Tomaševićevoj plaći. Samoproklamirani tabloid Imperijal u naslovu tvrdi sljedeće: Tomašević je imao plaću od 25.847 kn u udruzi IPE do ulaska u Sabor, a govori da je imao samo 6.700 kn u Zelenoj akciji. 

U tekstu se navodi kako je, prema podacima iz Tomaševićeve imovinske kartice, bio zaposlenik te udruge kao koordinator programa od 1. srpnja 2015. do 21. srpnja 2020., ukupno pet godina. "Tomašević je u imovinsku karticu upisao bruto iznos plaće od 25.847,88 te neto iznos od 15.955,01 kuna", navodi se u sljedećoj rečenici.

Iz imovinske kartice je potpuno jasno da nije riječ o Tomaševićevoj plaći u udruzi

U Tomaševićevoj imovinskoj kartici doista stoji iznos od 25.847,88 bruto, no on nema veze s udrugom koju spominje Imperijal, nego je riječ o njegovoj saborskoj plaći.

Iznos od 25.847 kuna bruto, odnosno 15.955 kuna neto upisan je u Tomaševićevu imovinsku karticu pod stavku "Primanja na mjesečnoj razini od dužnosti za koju se podnosi izvješće o imovinskom stanju", što ne ostavlja baš nikakvu nedoumicu o tome o kojoj se plaći radi.

U imovinsku se unosi saborska plaća, nju je unio i Škoro

Imovinsku karticu je Tomašević ispunjavao za dužnost saborskog zastupnika, baš kao i njegov protukandidat Miroslav Škoro. Obojica su navela, kao uostalom i svi drugi zastupnici, saborsku plaću, s time da Škoro, koji je potpredsjednik sabora, ima veću plaću od Tomaševića. Njegova plaća u saboru iznosi 32.079,66 kuna bruto, odnosno 19.528,56 kuna neto. 

Kako bi se diskreditiralo Tomaševića, iskorišten je, dakle, podatak koji ni po čemu nije različit od podataka koje su u svojim imovinskim karticama unosili svi drugi saborski zastupnici. Svi su oni unijeli iznose svoje saborske plaće, a ne plaće na svom prethodnom zaposlenju jer takva stavka u imovinskoj kartici ni ne postoji. 

S naslovne slike odrezan dio iz kojeg je jasno da se radi o saborskoj plaći

No Tomaševićevu saborsku plaću Imperijal je prikazao kao plaću na njegovom prethodnom zaposlenju u udruzi Institut za političku ekologiju, krajnje očito manipulirajući javno dostupnim podacima iz imovinske kartice.

Na naslovnoj fotografiji članka je i screenshot iz Tomaševićeve imovinske kartice, no prikladno je odrezan upravo dio u kojem se vidi kako se radi o primanjima za dužnost za koju se podnosi izvješće o imovinskom stanju.

Iz članka se jasno može vidjeti koje su namjere iza plasiranja posve očitih laži

Iz članka se vrlo jasno može zaključiti i koje su namjere iza plasiranja posve očitih laži o Tomaševićevim primanjima u udruzi u kojoj je radio prije sabora.

"Kakav problem ima Tomašević da ne može pred TV auditorijem ponoviti podatak koji je napisao u službenom dokumentu? Vjerojatno Tomašević misli kako ga njegovo glasačko tijelo više ne bi doživljavalo kao osobu koja ima višak aktivističkih ideala a manjak materijalnih motiva kako je dosad piarovski prezentiran javnosti. No, činjenice su da je imao izvrsnu plaću u IPE, izdašno financiranoj udruzi u iznosu od 15 milijuna kuna, što je vidljivo iz članka u kojem smo opisali i kako je povukao poticaje od HZZ-a preko te udruge", piše u članku u kojem se difamira Tomaševića.

Na kraju članka u kojem se Tomaševića podrugljivo naziva "urbanim zelenim božanstvom" i "aktivističkom Majkom Terezom", koji "ni izdaleka nije iskusio egzistencijalne rubove i tešku borbu za preživljavanje većina glasačkog tijela čije glasove skuplja", čak je screenshot na kojem se vidi i to da je riječ o primanjima od dužnosti za koju se podnosi izvješće, no ispod toga se u opisu lažno navodi da "imovinska kartica koju je predao kada je postao saborski zastupnik svjedoči da je Tomašević imao blizu 26 tisuća kuna bruto u udruzi Institut za političku ekologiju".

Istu laž je širila Željka Markić

Inače, zanimljivo je da je Željka Markić u emisiji Bujica širila istu laž, rekavši da si je "Tomašević sam odredio plaću od 25 tisuća kuna", pritom se pozvavši na njegovu imovinsku karticu. 

"Čuli smo da je Tomislav Tomašević naveo u svojoj prijavi, navodeći prihode prije nego li je ušao u sabor, da je on sam sebi odredio da ima plaću 25 tisuća kuna bruto! Plaća od 25 tisuća kuna bruto je plaća koju zarađuje moj suprug kirurg, sa svim dežurstvima i operacijama koje radi po noći i po danu i gotovo trideset godina specijalističkog iskustva. Tko je sad tu pametan?! Ispada da su svi oni pametni i kako mogu! Ja volontiram osam godina za udrugu ‘U ime obitelji’, volontiram godinama i za neke druge udruge… Pogledajte udruge roditelja koji se bore za bolesnu djecu, udruge za invalide, udruge djece s Downovim sindromom… Čovječe, očito nitko od njih nije dovoljno pametan jer si ne isplaćuje nikakve plaće", rekla je Markić. 

Na sve se danas osvrnuo i Tomašević

Na laž o plaći se danas osvrnuo i Tomašević na svojoj zadnjoj presici prije drugog kruga izbora. 

Na pitanje novinara koliko je primio novca iz udruga Tomašević kaže da je u Zelenoj akciji, kad je iz te udruge odlazio, imao plaću od 6700 kuna, a u Institutu za političku ekologiju, kad je iz njega otišao i postao saborski zastupnik, imao je neto plaću od 9000 kuna.

"Znači, ove objede, ove laži, ove klevete da je ta plaća bila 24.000 ili 25.000 kuna bruto, očito to nije krivo čitanje imovinske kartice jer se sve nalazi u imovinskoj kartici budući da sam saborski zastupnik, nego je to namjerno obmanjivanje javnosti, to su namjerne laži i klevete", istaknuo je Tomašević te još jednom pozvao sve institucije da slobodno istraže svu njegovu imovinu, sve transakcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.