Napoleon potiče pridruživanje Rajnskom savezu, nestaje Sveto Rimsko Carstvo

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1806. stvorena je Rajnska konfederacija, država u srcu Europe koja je opskrbljivala Napoleona tijekom njegovih ratnih pohoda. Sastojala se od šesnaest njemačkih država koje su izašle iz Svetog Rimskog Carstva i prešle na francusku stranu. Time prestaje postojati Sveto Rimsko Carstvo, utemeljeno u 10. stoljeću kao centralna državna tvorevina u Srednjoj Europi.

Nova Europa

Napoleon je tijekom svojih osvajanja pripojena kraljevstva, vojvodstva i kneževine davao svojim ljudima ili je kupio lojalnost lokalnih knezova dajući im nove povlastice. U zamjenu za bolji status i titulu, ti su ljudi opskrbljivali Napoleona resursima i vojskom.

Sukob europskih sila s Francuskom primarno je bio napadački rat. Aristokracija je revoluciju koju je nosio Napoleon smatrala barbarskom i opasnom. Preferirali su stabilnost u sustavu u kakvom su do sada živjeli. Međutim, njihovi bi se pohodi brzo pretvorili u rat za preživljavanje te bi nakon odlučujućih bitaka pristali na primirje.

Tako se dogodilo i 1805. nakon poraza austrijske i ruske vojske kod Austerlitza. Rat je počeo britanskim pozivom na koji su se odazvale Rusija, Austrija, Švedska i Napuljsko Kraljevstvo, ali je završio uvjerljivom Napoleonovom pobjedom.

Tako se raspala Treća koalicija, a nakon ovog primirja Napoleon je imao slobodne ruke raditi što hoće u Srednjoj Europi. Mnogim je većim kneževinama i vojvodstvima dao veći teritorij u zamjenu za lojalnost, a većim kraljevstvima obećao je ekonomske povlastice u novoj Europi koju kroji.

Kip Franje II., posljednjeg cara Svetog Rimskog Carstva

Savezu se pridružuju ekonomski najvažnije njemačke zemlje

Nakon što su gotovo 10 godina gubili od francuske vojske, mnoge njemačke države htjele su stabilnost, što je bio dodatan razlog da se priključe Napoleonu.

Austrijski car shvatio je da je njegov utjecaj u Srednjoj Europi nestao, stoga je odlučio ukinuti Sveto Rimsko Carstvo. Politički vakuum koji će nastati nastojat će upotpuniti Rajnska konfederacija ili kasnije Njemačka konfederacija, no to će zapravo biti preduvjeti za konačno njemačko ujedinjenje.

Konfederaciji, odnosno savezu su se pridružila dva kraljevstva (Bavarska i Württemberg), tri velika vojvodstva (Berg, Baden i Hessen-Darmstadt) te jedanaest kneževina. Pristupajući savezu, zemlje su davale velik broj vojnika za francusku vojsku, bez koje Napoleon ne bi mogao nastaviti svoju vojnu kampanju.

Rajnski savez živio je svega 7 godina. Nakon što je Napoleon doživio poraz u Rusiji, većina zemalja se okrenula protiv njega te napustila savez. Kada se odlučivao novi poredak u Beču 1815. godine, ove su države ušle u Njemačku konfederaciju, labav savez pod vodstvom austrijskog cara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.