Nakon nesreće koju je doživio let 447 zamijenjeni brzinomjeri na svim A330 i A340

NAKON nesreće koju je doživio kobni Air Franceov let 447, zamijenjeni su svi brzinomjeri na Airbusima A300 i A340 koji se nalaze u vlasništvu te francuske kompanije, izvijestilo je danas udruženje pilota. Prema riječima glasnogovornika Ericka Derivryja, tijekom vikenda je ubrzanim postupkom Air France zamijenio sve senzore koje se smatra problematičnima. Kako prenosi AFP, oglasio se i proizvođač Airbus, koji napominje da još nije potvrđeno da su upravo brzinomjeri krivi za pad leta 447.

Podsjetimo, tijekom vikenda je objavljeno kako je osim sa senzorima za očitanje brzine, Air Franceov Airbus A330 imao problema i sa sustavom za upravljanje. U jednoj od 24 automatske poruke odaslane iz Airbusa 31. svibnja, u posljednjim minutama prije nestanka, stajalo je kako zrakoplov ima problema s ograničavačem kormila pravca. Istražitelji navode kako poruka o problemima sa kormilom pravca nije posljedica kvara na tom dijelu zrakoplova već se kormilo najvjerojatnije "zaključalo" zbog konfuznih očitanja brzine do kojih je došlo zbog ledenja senzora.

Dosad je pronađeno ukupno 50 tijela putnika iz Airbusa. Od toga su 44 već transportirana u Brazil, a šest tek izvučenih se nalazi na francuskim brodovima.

Podsjetimo, francuski Airbus A330 sa 228 putnika, koji je 31. svibnja u večernjim satima prema lokalnom vremenu poletio iz brazilskog Rio de Janeira prema pariškom aerodromu Charles de Gaulle, nije se ondje pojavio u ponedjeljak u 11.15 sati kad je trebao sletjeti. Let AF447 je četiri sata nakon polijetanja prijavio kontroli leta velike turbulencije, potom i probleme s električnim sustavom zrakoplova, nakon čega je došlo do prekida komunikacijskih veza.

I.M.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.