Nakon desetljeća sukoba Norveška i Rusija riješile granični spor u Barentsovu moru



RUSIJA i Norveška objavile su danas da su nakon nekoliko desetljeća sukoba i prijepora konačno uspjele dogovoriti sve detalje i pronaći obostrano prihvatljivo rješenje za spornu međudržavnu granicu na Barentsovu moru.

Kako prenosi BBC, međudržavna granica u sjevernom arktičkom području bila je godinama predmet spora između Norveške i Rusije zbog podmorja bogatog plinom i naftom, koji zbog spora desetljećima nisu mogli biti eksploatirani.

Norveški premijer Jens Stoltenberg danas je na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev, koji je doputovao u službeni posjet Norveškoj, objavio da su se dvije zemlje "usuglasile oko svih detalja" te da je dogovor "dobro izbalansiran".

"Ovo je mnogo više od dogovorene granične linije u podmorju. Ovo je zapravo dogovor koji će potaknuti razvijanje dobrosusjedskih odnosa", objasnio je Stoltenberg.

Posljednjih je godina, nakon što su klimatske promjene i razvoj tehnologije olakšali pristup tom donedavno teško pristupačnom području, nekoliko država zahtijevalo pravo na eksploataciju naftom i plinom bogatog arktičkog podmorja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.