Somalska vojska preuzela kontrolu nad hotelom nakon 20 sati, ubijeno 14 ljudi

Foto: EPA

SOMALSKE snage su nakon više od 20 sati preuzele kontrolu nad hotelom u Mogadišuu, koji su u nedjelju navečer zauzeli militanti. Iz policije navode da je tijekom opsade ubijeno najmanje 14 ljudi. Policijski glasnogovornik Sadik Dodishe je potvrdio da je smrtno stradalo osam civila, pet boraca Al Šababa i jedan somalski vojnik. 

Militanti iz terorističke skupine Al Šabab su bili skriveni u jednoj od soba u hotelu Villa Rays. Svjedoci su rekli da su čuli eksplozije i pucnjeve u hotelu. Iz policije su dodali da je 60 ljudi spašeno iz hotela koji se nalazi u blizini predsjedničke palače. Hotel je popularan među vladinim dužnosnicima te je potvrđeno da je nekoliko ministara spašeno, prenosi BBC.

Ministar Mohamed Ahmed je navodno ozlijeđen u napadu, dok je ministar okoliša Adam Aw Hirsi potvrdio novinarima da je bio na mjestu napada. "Molili smo večernju molitvu u maloj džamiji u hotelu i dogodila se ta velika eksplozija, zaglušujuća eksplozija, razbijeno staklo posvuda, eksplozija koja je uzdrmala temelje zgrade u kojoj smo se sastajali", kazao je Hirsi. 

Somalski predsjednik pokrenuo operaciju protiv Al Šababa

"Nakon što je došlo do eksplozije, prošlo je 120 sekundi između eksplozije i dolaska militanata", dodao je. U napada je sudjelovao još uvijek nepoznat broj napadača naoružanih eksplozivom i oružjem. "Bili smo potreseni. Bili smo unutra i slušali smo pucnjavu", rekao je Ahmed Abdullahi, koji živi blizu mjesta događaja.

Somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud je u kolovozu obećao "totalni rat" protiv islamističkih militanata nakon napada na još jedan popularni hotel u Mogadišuu. U tom napadu je poginulo više od 20 ljudi. Dva mjeseca kasnije, dvije eksplozije autobombi u blizini prometnog križanja u Mogadišuu su ubile najmanje 100 ljudi. Al Šabab je potvrdio da stoji iza tog napada.

Predsjednik Mohamud je nakon toga mobilizirao somalsku vojsku i lokalne milicije koje podržava vlada u pokušaju da preuzmu sela i gradove od Al Šababa, koji kontrolira velike dijelove zemlje. Iako su vladine snage zauzele dio teritorija koji je bio pod kontrolom militanata, Al Šabab je nastavio s napadima u središnjoj i južnoj Somaliji.

Al Šabab ima dugu povijest napada na hotele koje posjećuju vladini dužnosnici i strani turisti. Temeljni cilj militantne skupine je srušiti somalsku vladu i uspostaviti vlastitu vlast koja bi bila temeljena na striktnom tumačenju islamskog zakona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.