Najbrže superračunalo na svijetu pomaže u borbi s koronavirusom

Foto: EPA

NOVO najbrže superračunalo na svijetu počelo je borbu s koronavirusom.

Superračunalo Fugaku u Japanu provodi 2,8 puta više izračuna po sekundi od IBM-ovog računala u SAD-u.

Računalo u SAD-u se zove Summit i donedavno je ono bilo najbrže. Fugaku je ovom brzinom s prijestolja maknuo računala Japana i Kine koja su bila vodeća zadnjih 11 godina.

Fugaku krenuo u borbu s koronavirusom

Kako javlja BBC, superračunalo je krenulo u borbu s koronavirusom. Naime, ono simulira kako bi se kapljice koje šire infekciju širile u uredima s klimom ili u vlakovima s otvorenim prozorima. 

Kada bude u potpunosti operativno, sljedeće godine, stručnjaci vjeruju da bi moglo pomoći pri sužavanju izbora za učinkovite tretmane protiv virusa.

Fugaku zauzima cijelu jednu prostoriju u gradu Kobe, a posljednjih šest godina razvijali su ga tvrtka Fujitsu i vladin institut Riken. Njegovo ime je ujedno i drugi naziv za planinu Fuji.

2,8 puta brže od američkog superračunala

Mjerenja su pokazala da su mu performanse 2,8 puta brže od drugog najbržeg računala, Summita. Summit je pak smješten u Oak Ridgeu u Tennesseeju. 

“Nadam se da će vrhunski IT sustav doprinijeti velikim naprecima s teškim društvenim pitanjima poput koronavirusa”, rekao je Satoshi Matsuoka, šef računalnog centra u Rikenu.

Prošle je godine treće najbrže računalo bilo IBM-ovo, također smješteno u SAD-u, dok je četvrto i peto mjesto zauzela Kina. 

Fugaku je pak jedino superračunalo koje je prvo na pet različitih lista po brzini performansi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.