Najavljen stečaj PR agencije kojoj je Duspara platio 58.000 kuna da mu osigura nastup na HTV-u

Foto: Google Street View

U SKRAĆENOM stečajnom postupku uskoro bi se mogla naći još jedna politička stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, te agencija za odnose s javnošću Moire Pr, doznaje se na Trgovačkom sudu.

Taj je sud objavio oglas kojim pozivaju zastupnike Pokreta da u skraćenom stečajnom postupku podnesu ovjeren popis imovine i obaveze. Istovremeno vjerovnici koji potražuju 8175 kuna pozvani su da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

Pokret za modernu Hrvatsku osnovan je u listopadu 2011. kada je za predsjednika u četverogodišnjem mandatu izabaran Damir Gašparović, nekadašnji savjetnik Ivice Račana, član izvršnog odbora SDP-a, kandidat za potpredsjednika te stranke i dugogodišnji sindikalis. U predsjedništvo stranke  bili su izabrani  sindikalna aktivistica Mirjana Mihelja, Mladen Visković i Željko Landripet. Kao stranačke prioritete navodili su rast socijalne države, jačanje demokratskog sustava te razvoj gospodarskih potencijala.

Stranka je sudjelovala na izborima za Europski parlament 2014. s listom koju je predvodio Gašparević. Na listi su bili i general zbora u mirovini Ante Roso te najbolji strijelac malonogometne reprezentacije Hrvatske svih vremena Robert Grdović.

Prema odluci suda, ako osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku od 15 dana ne podnesu popis imovine, ili  ako u roku od 45 dana niti jedan vjerovnik ne predloži otvaranje stečajnog postupka, smatrat će se da je Pokret za modernu Hrvatsku nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

PR agencija prozivana da je za novac osiguravaju medijski prostor na HTV-u

Što se tiče agencije Moire Pr. Trgovački sud je donio zaključak prema kojem se HZMO poziva da za tu tvrtku u likvidaciji u roku od osam dana dostavi podatke o zaposlenima kako bi se mogao provesti skraćeni stečajni postupak.

Ta je agencija prije nekoliko godina prozivana da je na temelju poznanstava s  nekadašnjim urednicama i novinarkama HTV-a - Hloverkom Novak Srzić, Dijanom Čuljak i Ivanom Šikić - svojim klijentima za novac osiguravaju medijski prostor na javnoj televiziji.

Agencija je u središte skandala došla krajem 2008. kada je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara javno izjavio da je izdvojio 58.000 kuna iz gradskog proračuna za nastup u emisijama HTV-a. Duspara je tada rekao i da je nastupe dogovorio potpisavši ugovore s agencijom Moire Pr. Na Programskom vijeću HRT-a krajem 2008. bilo je i zatraženo da se ispitaju navodne sumnjive aktivnosti , a u prosincu iste godine provedena je kriminalistička obrada nad gradonačelnikom Dusparom, agencijom Moire Pr te HRT-om u kojoj je, prema medijskim napisima, bilo ispitano i više urednika i novinara javne televizije.

Vlasnica agencije Irena Nakić Cirkveni negirala je navodno sumnjive poslove s HRT-om, a tvrdila je i da je s gradonačelnikom Dusparom potpisala legalan ugovor.

Državno odvjetništvo krajem prosinca 2008. priopćilo je da u slučaju sklapanja ugovora s marketinškom agencijom Moire Pr. iz Zagreba nema osnove za podnošenje kaznene prijave protiv gradonačelnika Mirka Duspare te da iz sklopljena ugovora ne proizlazi da je plaćeno gostovanje na emisijama HRT-a.

Postupak likvidacije agencije pokrenut je u veljači 2010. a prema posljednjem zaključku Trgovačkog suda skraćeni stečajni postupak provest će se ako se utvrdi da nema zaposlenih, ako ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te ako nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje drugog postupka radi brisanja iz sudskoga registra

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.