Nabavljamo borbene avione, a što je s prototipom ophodnog broda? Čeka se već dvije godine

Foto: FAH

NABAVIT ćemo borbene avione, pohvalio se jučer premijer Andrej Plenković, no što je s prototipom ophodnog broda, prvim od ukupno pet planiranih? Obalna straža i HRM čekaju ih kao ozebli sunce, a po svim najavama to je trebao biti unosan posao za hrvatsku brodogradnju i domaće firme jer su interes za takvim tipom broda pokazale i mnoge strane ratne mornarice. 

Posao s Brodosplitom dogovoren je još za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Isporuka prvog broda bila je planirana za svibanj 2016. godine. Godinu i pol poslije, MORH nas izvještava da je prototip trenutno u petoj od šest faza gradnje, završnom opremanju u moru. Riječ je inače o plovilu nešto dužem od 40 metara, lakim naoružanjem i maksimalnom brzinom od 28 čvorova. 

"Opremanje broda je u procesu finalizacije ugradnje, puštanja u rad i preliminiranog ispitivanja pojedinih brodskih sustava. Po završetku pete faze, Brodosplit će početi sa zadnjom fazom gradnje i opremanja broda, koja će se sastojati od završne obuke posade broda te provedbe prijemnih ispitivanja u luci i na pokusnim plovidbama. Uspješan završetak uvjet je za prijem broda", navode u MORH-u. 

MORH: Brod ćemo preuzeti tek kada bude ispunjeno sve što je traženo

Pitali smo ih i kada planiraju preuzeti dugoočekivani brod i staviti ga u službu nadzora državne granice. Odgovor nije najprecizniji, no da se iščitati da gradnja prototipa ne ide kako je planirano i da postoje očiti problemi u ispunjavanju zadanih specifikacija koje se odnose na maritimne sposobnosti, autonomiju broda i brzinu. 

"Procjenjuje se da će brod biti potpuno završen i ispitan te, ako zadovolji postavljene zahtjeve, predan MORH-u tijekom 2018. godine. Konačni datum isporuke vezan je za dinamiku gradnje i opremanja koja ovisi isključivo o Brodosplitu i njegovim internim poslovnim i tehničkim procesima te provedbi potencijalnih korekcija u cilju postizanja postavljenih taktičko-tehničkih zahtjeva. Napominjeno da će brod biti preuzet tek kada bude ispunjeno sve što je traženo", ističu u MORH-u.

"Kasnila je izrada glavnog projekta i radioničke dokumentacije"

Pitali smo ih i zašto se gradnja toliko odužila i kakve su nove specifikacije broda. Odgovor je ponovno općenit, kao da je u pitanju gradnja super tajnog oružja.

"Kašnjenje realizacije projekta gradnje broda posljedica je kašnjenja u izradi glavnog projekta i radioničke dokumentacije koje je nastalo zbog internih problema projektanta. Kašnjenje je uzrokovano i određenim promjenama na projektu koje su poduzete u cilju postizanja postavljenih taktičko-tehničkih zahtjeva te brzinom gradnje i opremanja broda", odgovorili su MORH-u.

Njihovi zaposlenici inače sudjeluju u nadzoru gradnje i opremanja te imaju redovite koordinacijske sastanke s Brodosplitom. Na pitanje o penalima za brodograditelja, u MORH-u diplomatski odgovaraju da će sukladno ugovoru nakon isporuke utvrditi opravdanost, odnosno, neopravdanost kašnjenja te naplatiti moguće penale.

Odluku o gradnji još četiri ophodna broda donijet će nakon što ispitaju prototip.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.