Na ovom brodu umrlo je preko 800 izbjeglica. Olupina će biti izložena u Veneciji

Foto: EPA

NA 58. Venecijanskom bijenalu bit će izložena olupina broda na kojem su stradale stotine imigranata kad se prevrnuo i potonuo ispred libijske obale. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih brodoloma u povijesti Mediterana. Ribarski brod potonuo je 19. travnja 2015. nakon sudara s portugalskim brodom koji mu je došao u pomoć. Spašeno je 28 osoba. Iz mora su izvučena samo 24 tijela. Talijanska mornarica procjenjuje da je poginulo 800 ljudi, od kojih su mnogi bili zarobljeni iza zaključanih vrata, javlja CNN.

Olupinu je Talijanska ratna mornarica otkrila u lipnju 2016. godine na dubini od 365 metara. Nakon pravnih i birokratskih zavrzlama, bit će izložena u venecijanskom Arsenalu tijekom Bijenala, poznatog kao Umjetničke olimpijske igre, kao snažan podsjetnik na tragediju.

U priopćenju za javnost švicarsko-islandskog umjetnika Christopha Büchela, koji je vodio projekt pod nazivom Barca Nostra ("naš brod"), brod se opisuje kao "relikt ljudske tragedije, ali i kao spomenik suvremenim migracijama, koji podsjeća na stvarne i simboličke granice i nemogućnost slobode kretanja informacija i ljudi".

"Brod je postao simboličan objekt, posvećen ne samo žrtvama tragičnog događaja iz 2015. i ljudima koji su sudjelovali u njegovu izvlačenju nego i našoj zajedničkoj odgovornosti u kolektivnom odlučivanju i politici koja stvara takve olupine", piše u priopćenju.

Tijekom projekta odvijali su se višegodišnji pregovori s talijanskom vladom.

Što je Barca Nostra?

"Bilo je vrlo komplicirati organizirati sve to. Morali smo prevladavati razne birokratske probleme. Ministarstva koja smo kontaktirali redom su nam odgovarala da nisu nadležna da se bave olupinom. Projekt u cijelosti financiraju privatni sponzori", rekao je za CNN Giovanni Angileri, načelnik odjela sicilijske kulturne baštine.

Nakon izvlačenja, brod je prevezen u luku NATO-ove pomorske baze Melili u blizini Auguste na Siciliji, kako bi se uklonili, identificirali i sahranili posmrtni ostaci stotina osoba. Giovanna Perrotta, posebna povjerenica vlade koja je bila odgovorna za identifikaciju žrtava brodoloma, rekla je CNN-u da je katalogizirano 528 tijela, 325 lubanja i 28.000 drugih kostiju. Međutim, Perrotta kaže kako će završetak identifikacije žrtava trebati još sredstava.

Među preživjelim brodolomcima bio je i kapetan broda, koji je kasnije osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog ubojstva na mah. Četiri godine nakon brodoloma, 18. travnja, talijanske su vlasti dopustile da olupina dođe u sicilijski grad Augustu kako bi započeo projekt Barca Nostra.

Nakon Venecijanskog bijenala brod će biti pretvoren u muzej na otvorenom u Augusti, a Angileri kaže kako će služiti kao "vrt sjećanja".

"Ovaj projekt bio je velika želja ravnatelja odjela sicilijanske kulturne baštine, profesora Sebastiana Tuse, koji je stradao u zrakoplovnoj nesreći u Etiopiji. Posljednja poruka koju mi je poslao odnosila se upravo na projekt. Radi se o vrlo važnom projektu jer brod je simbol ljudske tragedije i političke krize koju je priljev migranata izazvao u cijeloj Europi", rekao je Angileri.  

Venecijanski bijenale traje od 11. svibnja do 24. studenoga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.