Propovijed u Meki za Kurban-bajram: O bože, spasi Al-Aqsu od okupatorskih cionista

Foto: EPA

Muslimani su danas u većem dijelu svijeta počeli slaviti Kurban-bajram u sjeni razornog rata u pojasu Gaze. Veliki četverodnevni blagdan koji se obilježava u mjesecu hodočašća u sveto mjesto Meku, u Saudijskoj Arabiji, utemeljen je na islamskome lunarnom kalendaru.

 

U propovijedi održanoj u povodu obilježavanja Kurban-bajrama propovjednik je u najsvetijoj islamskoj džamiji u Meki izrazio potporu Palestincima. "Usred obilježavanja Bajrama ne zaboravljamo svoju bespomoćnu braću i svoje voljene u Palestini", rekao je šeik Abdel-Rahman al-Sudais, saudijski vjerski dužnosnik, vjernicima u Velikoj džamiji u Meki.

Saudijska Arabija rodno je mjesto islama. "O bože, spasi džamiju Al-Aqsu od agresije i nepravde okupatorskih cionista", dodao je Al-Sudais u propovijedi koju je prenosila televizija, misleći pritom na treću najsvetiju islamsku džamiju u Jeruzalemu.

Amerika pokušava progurati mirovni sporazum

Plemenito svetište, ili al-Haram al-Sharif na arapskom, židovima je znano kao Brdo hrama. Sveto je to mjesto i za židove i za muslimane i istodobno neprekidan izvor sukoba između Izraelaca i Palestinaca. 

Al-Sudaisova retorika uslijedila je u trenutku kada Sjedinjene Države, tradicionalni saveznik Saudijske Arabije, pokušava "progurati" sporazum o normalizaciji odnosa između Rijada i Izraela. Izrael već mjesecima bombardira Gazu. 

To traje otkako su militanti Hamasa u listopadu prošle godine pokrenuli napade bez presedana na Izrael. Tada su počinili masakr nad civilima. Na snimkama iz Gaze vide se muslimanski vjernici kako klanjaju bajram-namaz među ruševinama svojih uništenih kuća. Prvoga dana Kurban-bajrama vjernici se okupljaju na molitvama u džamijama rano ujutro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.