Mladi aktivist Nathan Law pobjegao iz Hong Konga zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti

Foto: EPA

ISTAKNUTI aktivist Nathan Law napustio je rodni Hong Kong kako bi izbjegao progon na temelju novog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo na tom teritoriju ranije ovog tjedna. 

Law je na Twitteru objavio da će se nastaviti boriti protiv šutnje i progona iz inozemstva. Nije otkrio gdje se nalazi iz sigurnosnih razloga.

"Nitko u Hong Kongu nije u iluziji da Peking namjerava poštovati naša osnovna prava i ispuniti dana obećanja", napisao je Law. 

"Masovna uhićenja počela su već prvi dan od stupanja na snagu zakona o nacionalnoj sigurnosti", navodi mladi aktivist.

Zakon koji je stupio na snagu u utorak predviđa i doživotni zatvor za pokušaje secesije, subverzije, terorizma ili suradnje sa stranim snagama.

Kaže da je njegova sigurnost ugrožena

Law kaže da je njegova sigurnost možda već ugrožena jer je u srijedu kritizirao zakon o sigurnosti prilikom saslušanja o tome u američkom Kongresu, na kojemu je sudjelovao putem live streama.

Law je ustrajno lobirao pozivajući međunarodnu zajednicu da poduzme akcije protiv sve većih ovlasti Pekinga u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji kojoj je obećana autonomija do 2047.

Njegova politička stranka Demosisto najavila je u srijedu raspuštanje nakon što su iz nje odstupili vodeći članovi Joshua Wong i Agnes Chow.

"Ako ikad budem imao sreće da se vratim, nadam se da ću ostati takav kakav jesam - isti mladić s istim uvjerenjima. Slava Hong Kongu", zaključio je Nathan Law.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.