Ministrica se pere zbog skandala s natječajem: "Ne može server odlučivati"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

MINISTRICA regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac komentirala je sulud natječaj kojim je EU novac dodijeljen onima koji su najbrže kliknuli i pritom imali najbržu internetsku vezu.

Žalac je danas ispred vlade izjavila da se više neće objavljivati natječaji po principu najbržeg prsta te da je ona protiv takvih natječaja, ali da je to natječaj Ministarstva gospodarstva.

Žalac se pere od vlastite odgovornosti i tvrdi da će zabraniti takve natječaje

Ministrica odgovorna za EU, dakle, pokušava se oprati od vlastite odgovornosti. 

"Nisam za takve natječaje, ali Ministarstvo gospodarstva je htjelo da tako natječaj izgleda. Ministarstvo gospodarstva je tako odlučilo jer nemaju dovoljno kapaciteta da se prijave obrađuju po kvaliteti", izjavila je Žalac i dodala da će zabraniti da se natječaji održavaju na takav način. No naglasila je da je toga bilo i ranije. 

Rekla je da razumije kritike poduzetnika, ali da će svi na kraju biti zadovoljni jer će se povećati alokacija. 

Žalac istovremeno tvrdi da suludi natječaj nije nezakonit. 

"Nije bilo nezakonitosti"

"Nije bilo nezakonitosti. Oni koji su klikali u isto vrijeme, oni na svom kompjutoru vide jedno vrijeme, a na serveru se vidi drugo. Ne može server odlučivati o tome kome idu sredstva. Povećat ćemo alokaciju, riješit ćemo, novac će biti od EU fondova. Razgovarat ćemo o svemu", poručila je ministrica. 

Podsjetimo, brojni poduzetnici su se žalili jer je natječaj vrijedan čak 53 milijuna kuna trajao samo 35 sekundi, a prijave su prihvaćane po redoslijedu zaprimanja, a ne kvaliteti projekta. Više se poduzetnika požalilo da su kliknuli točno u 11:00:00 kada je u utorak bio zakazano otvaranje natječaja, no izbacivalo im je poruku da natječaj još nije otvoren, a onda im je prijava zaprimljena s nekoliko desetaka sekundi zakašnjenja. Naravno, ostali su bez EU novca.

Jučer govorila drukčije

Danas Žalac tvrdi da će u budućnosti zabraniti takve natječaje, no jučer je govorila drukčije. 

"Svi se imaju pravo žaliti, i žale se. Po redoslijedu pristizanja se zaprimaju prijave, tko prvi, njegova djevojka, takav natječaj je uobičajen i u Europskoj komisiji", kazala je tada ministrica Gabrijela Žalac.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.