Ministarstvo razmišlja o slanju inspekcije u bolnice koje su odbile pomoći trudnici

Robert Anić/PIXSELL

MINISTARSTVO zdravstva upitali smo planiraju li pokrenuti inspekcijske nadzore u bolnicama koje su odbile pružiti liječničku pomoć trudnici Mireli Čavajdi čije nerođeno dijete ima tumor koji sprječava njegov daljnji razvoj.

Iz Ministarstva su odgovorili da prikupljaju informacije na temelju kojih će odlučiti o pokretanju nadzora. 

Ministarstvo je zatražilo očitovanje bolnica

"Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova kontaktiranih od strane pacijentice te ovisno o utvrđenim saznanjima odlučit će se o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije", poručili su iz Ministarstva. 

Napominju da je na temelju članka 36. stavka 2. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece ministar zdravstva dana 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja prema članku 13. i 24. Zakona odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su sve zdravstvene ustanove.

Prema zakonu je imala pravo na prekid trudnoće

Ministarstvo smo pitali i je li točno da su liječnici koji su odbili pomoći Čavajdi  zapravo kršili zakon te hoće li oni na bilo koji način biti sankcionirani ili opomenuti zbog toga? 

"Od važnosti je ponoviti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga, Ministarstvo zdravstva skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj", odgovorili su neodređeno iz Ministarstva.

Kršili su zakon jer su joj odbili pomoći

>>Odvjetnica trudnice kojoj ne daju pobaciti: “Merkur ju je pozvao na pregled”

Podsjetimo, Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde, proučila je zakon i doznala da je njena klijentica imala pravo na zakonit prekid trudnoće. 

"Postoje taksativno navedeni uvjeti u zakonu kada se prekid trudnoće može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće. Po svim medicinskim nalazima, ti uvjeti su u cijelosti ispunjeni. Međutim, ona nije dobila nikakve upute ili nadu da je to moguće napraviti u Hrvatskoj", ispričala je Jurić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.