Ministarstvo pravosuđa: Ovršni zakon nije socijalni zakon, dužnik će platiti što je potrošio

Screenshot: HRT

 
MINISTARSTVO pravosuđa i Vlada u studenome 2017. osnovali su skupinu koja radi na novom Ovršnom zakonu. Radna skupina je analizirala stanje uspoređujući prava susjednih zemalja. U emisiji U mreži Prvog HRT-a gosti su bili državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić, Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani i Branimir Bunjac iz Živog zida.
 
Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić poručio je da Ovršni zakon nije socijalni zakon, već zakon po kojemu će "dužnik platiti vjerovniku ono što je opravdano potrošio". Ministarstvo pravosuđa je pripremilo materijal za radnu skupinu, a ona svoj rad nastavlja u ponedjeljak. "Naša dinamika rada će biti svakoga tjedna, da bi se u razumnom roku donijelo kvalitetno rješenje", kazao je Salapić. 
 
"Ministarstvo je došlo do podatka da je 70.000 građana Hrvatske otvorilo zaštićene račune koji nisu trenutačno u blokadi", dodao je. Zaštićeni računi ne mogu biti ovršeni. Salapić smatra da "na njima, po zakonu, postoje određene kategorije primanja koje ne mogu biti podložne ovrsi, kao ni određeni promet sredstava koja spadaju u posebne kategorije (socijalne naknade, naknade za nezaposlene, stipendije, alimentacije za djecu)". Najavio je i izmjene Zakona o stečaju potrošača.
 
Blokirani smatraju da novi Ovršni zakon "ne vodi nikud"
 
Predsjednica Miriam Kervatin demonstrativno je napustila radnu skupinu koja je radila na Ovršnom zakonu rekavši kako to "ne vodi nikud". Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani kaže da je ona iznijela uvjete prema kojima će i dalje ostati u skupini. 
 
"Ti uvjeti su da se radna skupina pridržava pravnih stečevina EU-a, koji kaže da su sudovi - sudovi, a sve ostalo treba izbaciti van. Dakle, ne mogu javni bilježnici i druge službe raditi poslove sudova", kaže Baksa. Uvjetovali su i da dužnik mora biti obaviješten o blokadi. 

"Zakone donose interesne skupine"
 
Baksa kaže i da zakone trenutačno donose interesne skupine. "U ovom trenutku imamo vukove koji su doveli tamo neko nedužno janje i koji se dogovaraju o tome kako podijeliti plijen. Jasno da to janje ne može svoj glas izraziti u dovoljnoj mjeri, i ona je napravila jedino što je mogla napraviti", kazao je Baksa te dodao kako predsjednica njihove udruge nema što raditi u radnoj skupini ako uvjeti koje je postavila ne budu ispunjeni. 
 
"Ne dopuštamo da se blokirani koriste kao smokvin list kako bi se iza njih skrivalo ozakonjenje zakona koji ne daje nikakve rezultate", zaključio je Baksa. 
 
Branimir Bunjac iz Živog zida smatra kako se već u prvim koracima radne skupine vidi da je to "još jedno kupovanje vremena". Upozorava na zabrinjavajuća stajališta koja je iznio ministar pravosuđa, rekavši da iz postupka ovrhe neće biti isključene agencije za naplatu potraživanja, odvjetnici, kao ni javni bilježnici. Prema riječima Bunjca, namjera Živog zida je bila da se baš oni isključe iz ovršnog postupka.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.