Index doznaje: Ministar pravosuđa na listu stečajnih upravitelja uvrstio i osobe pod kaznenim progonom

MINISTAR pravosuđa Dražen Bošnjaković na najnoviju listu stečajnih upravitelja objavljenu u srpnju ove godine uvrstio je i osobe pod kaznenim progonom za ozbiljna kaznena djela. Lista vrijedi iduće četiri godine.

Sude mu, ali to nije zapreka

Marko Bitanga, propagandist Hrvatskog radija u Splitu, posjećuje suđenje u slučaju propale Alpe Jadran Banke. Prema optužnici, banka mu je plaćala kredit za stan. Bitanga se tereti za poticanje na zloporabu čelnika banke, vlasnika Luke Jerića i šefa Uprave Pere Perišića, inače, predsjednika splitskih Rotarijanaca.

Suđenje nije daleko odmaklo, jer su se i Jerić i Perišić u zadnje vrijeme gadno porazbolijevali, ali za Bitangu i dalje nema nikakvih prepreka da bude stečajni upravitelj, doznajemo u Ministarstvu pravosuđa. Prema njihovom obrazloženju, Pravilnik o utvrđivanju Liste stečajnih upravitelja navodi da se neće uvrstiti tek osoba koja je pravomoćno osuđena za počinjena kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja te za druga kaznena djela koja ju čine nedostojnom za obavljanje dužnosti stečajnog upravitelja.

"Dakle, prije nego je utvrđena Lista stečajnih upravitelja, za sve osobe koje su podnijele prijavu za uvrštenje, izvršena je provjera putem Odjela za kaznene evidencije Ministarstva. Tko nije pravomoćno osuđen, nema zapreka za uvrštenje na Listu", odgovoreno nam je iz Ministarstva pravosuđa.

Bitangi dopuštenje HRT-a ne treba

Zanimalo nas je ima li Bitanga dopuštenje Uprave HRT-a za obavljanje dužnosti stečajnog upravitelja. Odgovorili su nam da mu to nije ni potrebno jer se radi o djelatnosti koja im nije konkurencija. Kada sve obaveze na jednom i drugom poslu stigne odraditi jedini profesor fizike s Liste stečajnih upravitelja, nije poznato. 

Bitanga je 90-ih bio izuzetno moćan HDZ-ovac, direktor cijelog HRT centra u Splitu. Loše je prošao u sukobu sa Branimirom Lukšićem. Ukinulo mu se radno mjesto, izmislilo drugo, stečajeve i dalje vodi unatoč suđenju za Alpe Jadran Banku, koja je sanirana sa 50-ak milijuna kuna iz državnog proračuna.

Stečajni upravitelj Pomgrada optužen za kriminalnu prodaju imovine

Bitangi se na listi stečajnih upravitelja u sukobu sa Zakonom, pridružio i Ivo Jukić, stečajni upravitelj Pomgrada. Ovog tjedna optužen je za malverzacije sa imovinom tvrtke u Crnoj Gori. Zgradu i još par objekata prodao je za mizernih pet tisuća eura, gotovo 10 puta jeftinije od tržišne cijene. Što je najgore, to nije i jedini postupak koji se protiv njega vodi. Još ih je nekoliko u istražnoj fazi.

Splitski odvjetnik Mirko Kozina također je uvršten na Listu stečajnih upravitelja, premda se od prije koji mjesec protiv njega vodi kazneni postupak zbog malverzacija na Ovršnom odjelu splitskog Općinskog suda. Kozina je široj javnosti poznat po vođenju stečaja u vranjičkom Salonitu i sukobu sa sindikalistima HUS-a, koje je zbog prijetnji čak i policiji prijavio.

Suci i upravitelji nisu u istoj poziciji

Stečajni suci i stečajni upravitelji definitivno nisu u istoj poziciji. Dok se stečajni upravitelji poslom mogu nesmetano baviti sve dok ih pravomoćno ne osude, suci moraju iz ureda čim se pokrene istraga. Upravo to zbilo se prije šest godina Mladenku Žužulu, sucu Trgovačkog suda u Splitu, kojeg su osumnjičili da je odobrio neosnovanu nagradu stečajnoj upraviteljici Dalmatinke Blanki Tuđen Mazuth. Slučaj je lani optužen, što je Žužula odvelo još dalje od sudnice. Da je stečajni upravitelj, svo ovo vrijeme mogao je i dalje suditi... 

Kad polete prsti...

Prsti, čini se, lako polete kada se vode stečajevi. Nedavno je u Splitu okončan postupak protiv stečajnog upravitelja Dinare Arsena Lozića, koji je vlastitom sinu dao povlašteni najam. Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora, sam se skinuo sa Liste.

Na Županijskom sudu u Splitu već dvije godine sudi se Anti Golešu, nekad stečajnom upravitelju Dalmacijaturista. Ispostavilo se da je neosnovano naplatio 245 tisuća kuna troškova stečajnog postupka. Cijevi za garažu i navlake za autobus kupovao je u knjižari, plaćao troškove posada brodova koje je firma već ranije prodala... Najbolje je u svemu što je pod stečajne troškove podveo i putne naloge, premda se ispostavilo da je za to vrijeme bio na svom radnom mjestu stručnog suradnika Hrvatske gospodarske komore u Splitu. Gotovo 100 tisuća kuna Goleš je naplatio za registraciju i troškove održavanja vlastitog automobila. Na stečajevima više ne radi. Ni na Listu nije ušao. Kratko nam je kazao da to nema veze sa suđenjem o kojem ne želi preko telefona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.