Meteorolog o lošoj kvaliteti zraka: Najizloženiji su gradovi u unutrašnjosti

Foto: PIXSELL/Armin Durgut, Screenshot: Dnevnik Nove TV

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić komentirao je zagađenje zraka koje je nastupilo u dijelu Hrvatske proteklih dana. Kaže da nisu sve čestice opasne.

"Čestice manje od 2 mikrometra, i one jednake ili manje od 10 mikrometara osobito su opasne i upravo Svjetska meteorološka organizacija ima cijeli niz motrenja i podataka o tome", rekao je Čačić pa se nadovezao na ranjive skupine.

"Možemo reći da su osobito opasne vezano uz respiratorne probleme i opasne su za ranjive skupine - starije osobe, trudnice, pa i djecu", dodao je.

"Nekoliko je uzroka lošijoj kvaliteti zraka"

Objasnio je i što su mogući uzroci lošijoj kvaliteti zraka.

"Ima nekoliko elemenata zbog čega se to događa. S jedne strane su izvori onečišćenja, a to su najčešće promet i izvori izgaranja. Sada po zimi, vezano uz drvo i ugljen.

S druge strane imate vremensku situaciju gdje nema velike razlike u tlaku, nema vjetra i ne dolazi do provjetravanja. Te čestice onda ostaju na mjestu gdje izviru i stvaraju velike koncentracije opasne za zdravlje", rekao je Čačić.

"Promet, industrija, izgaranje"

Naglasio je da su uglavnom gradovi u unutrašnjosti najizloženiji ovakvoj kakvoći zraka. 

"Uglavnom je to u unutrašnjosti i najviše u mjestima gdje ima dosta prometa, industrije i izgaranja", pojasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.