KOLAPS ZDRAVSTVA

Majka djeteta s Downom: Odbili su nas u bolnici jer Ministarstvo nije dalo novac

Foto: Privatni album

BOLNICA je odbila dječaka koji je trebao imunološku obradu jer nisu dobili novac iz Ministarstva. Ispričala nam je to majka jednog dječaka s Downovim sindromom koji se liječi u Dječjoj bolnici Srebrnjak. 

Kaže kako su od bolnice dobili tek šture informacije, tek da do daljnjega ne mogu raditi pretrage jer bolnica nije od Ministarstva zdravstva dobila novac za reagens. 

Majka djeteta s Downovim sindromom: Doktorica je rekla da ništa od pretraga barem mjesec dana jer im Ministarstvo nije dalo novac

"Nisu rekli ništa previše. Doktorica ne smije iznositi puno detalja. Naš sin je imunološki jako loše. Ne znam više ni sama koliko je imao upala pluća, bronhitisa. Ono što kod druge djece krene kao viroza i završi kao viroza, kod njega najčešće završi kao upala pluća ili u najboljem slučaju bronhitis.  Suprug je pitao, s obzirom na to da nam je dijete trenutno u infektu i ne može raditi pretragu, kada da se javimo za novi termin. Doktorica je rekla da ne zna i da do daljnjega to nije moguće. Pitao je zašto, a doktorica je rekla da dijete neće moći obraditi najmanje idućih mjesec dana jer bolnica od Ministarstva nije dobila novac za potrebni reagens", ispričala nam je majka djeteta s kojom smo razgovarali.

Nije mogla sakriti ogorčenost zbog situacije u kojoj se našlo njezino dijete

"Dođe mi da satima vrištim. Da mogu, ovog bih trena spakirala djecu i otišla iz Hrvatske. Nije ni vani savršeno, ali sigurno je bolje od ovoga. Žalosno je da ova država stalno spominje pad nataliteta, a dječje bolnice oskudijevaju sa svime. Ne samo ova naša o kojoj je riječ, nego je takvo stanje manje više u svim dječjim bolnicama. Uvijek fali, a država nikad nema novca na vrijeme. Ne, ne priznajem niti ću ikada priznati državi bilo kakvo opravdanje da se nema za djecu. Za bilo čije dijete, ne samo naše. Ima se za kojekakve gluposti, svi znamo i nije tajna na što se sve troši.
Nije dovoljno da se u ljekarnama moraju nadoplatiti lijekovi za djecu, sada se još toj istoj djeci diljem države ne mogu raditi najosnovnije pretrage", ispričala nam je ogorčena majka. 

"Moramo čekati da se država smiluje"

Kaže da su djetetu pretrage nužne, a mora se čekati da se država smiluje. Za osoblje bolnice ima samo riječi hvale.

"Srećom, naše dijete nije vitalno ugroženo, ali pretrage su mu nužne, kao i masi druge djece koja čekaju da se država smiluje, a u međuvremenu dio te djece može postati vitalno ugroženo jer nisu na vrijeme obavljene pretrage. Možda ovo kroz što mi prolazimo barem pomogne još kojem djetetu i roditeljima. Doktorima i sestrama, cijelom osoblju u toj bolnici treba dići spomenik. Nema riječi kojima bih opisala sve što su uradili za naše dijete od prvog posjeta. To su anđeli na zemlji", rekla je majka.

Ravnatelj bolnice: U određenom momentu moramo čekati reagense, znate, te pretrage su skupe

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo, s druge strane, smatra kako većeg problema nema. Za Index je kazao kako nije točno da su odbili djetetu napraviti pretrage jer im Ministarstvo nije platilo reagens koji je za te pretrage potreban.

"Nema šanse. U određenom momentu moramo čekati reagense. Rokovi plaćanja su visoki pa znate kako je. Kod nas se nije dogodilo da neko dijete nije obavilo neku pretragu. Ono što je budžetirano je isplaćeno. Ta imunološka obrada nije nešto akutno, nije nešto što bi se odmah moralo obaviti. To je test. Možda je majka krivo shvatila. Mi uzmemo krv i sve napravimo kao pripremu. Te su pretrage, znate, dosta i skupe i nikad ne radimo jednu pretragu zbog jednog pacijenta, nego ih radimo više da bude jeftiniji. Mi jedini radimo na tom nivou na kojem radimo", rekao je za Index Nogalo. 

No priznao je da situacija nije sjajna i da dolazi do blokada. 

"Situacija nije sjajna, ali sve ide svojim tijekom"

"Nekad dođe do eventualnih blokada i čekanja, ali nijedno dijete neće ostati bez bilo kakve terapije ili bilo kakve pretrage. Zato i prelazimo budžete i limite. Neke mame žele danas ili sutra neke obrade, ali to nije uvijek moguće. Ne može biti takva situacija, možda je majka krivo shvatila. Mi imamo problema s tim što bismo možda htjeli veće budžete i limite za djecu, ali da je kod nas nešto falilo zbog novca, nije. Veledrogerije nam izlaze u susret, ali situacija nije sjajna s financiranjem. Nešto iznad godinu dana plaćamo. Sve ipak ide svojim tijekom", kazao je za Index ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo.

Majka je o odbijenici koju je dobila u bolnici jer su njoj i suprugu, kako nam je ispričala, rekli da Ministarstvo nije dalo novac za potrebni reagens, progovorila i na Facebooku, a javili su se još neki roditelji sa sličnim iskustvima. 

Javljaju se i drugi, kažu da reagensa nema mjesecima

"Žalosno, ali istinito. Na Jordanovcu nemaju od prošle godine u 10. mjesecu reagensa za alergotest. Sramota", jedan je od komentara. 

"Kod nas u Šibeniku to je tako odavno. Jednom su mu izvadili krv i čuvali, pa obrađivali kako bi šta došlo... I opet pola nismo napravili", još je jedan od komentara. 

Ovi komentari potvrđuju ono što se već zna - da se na neke reagense u Hrvatskoj čeka i mjesecima. 

Ministarstvu zdravstva poslali smo upit o ovom prilično očitom kolapsu sustava, a u njemu smo ih pitali što je tome uzrok te leži li taj uzrok u njihovu kašnjenju isplate novca za reagense. 

Njihov ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.