Liječnik Tripalo: Nisam očekivao da će drugi val biti ovakav

Foto: HRT

"STANJE u zdravstvenom sustavu je veoma teško", rekao je u emisiji Studio 4 dr. Igor Tripalo, dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Naglasio je kako su liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje jako opterećeni. Među njima ima puno samoizolacija i zaraženih i potrebno je puno više rada i truda da bi sve funkcioniralo kako treba.

"Zdravstveno osoblje žali se sindikatu zato što nisu adekvatno plaćeni za svoj posao. Liječnici koji rade s oboljelima od covida-19 moraju biti više plaćeni od onih koji rade na odjelima i to je regulirano, ali na žalost to sve ovisi o ravnateljima. Neki se ponašaju normalno, ali ima ih i koji se ne ponašaju tako pa zakidaju kolege", naglasio je.

"Mi smo stalno u pregovorima, ali je problem našeg zdravstvenog sustava da se različito tumače pravni akti", naglasio je.

"Malo smo zakazali"

Na pitanje je li se sustav mogao bolje pripremiti za ovaj drugi val pandemije, Tripalo je rekao kako smo malo zakazali.

"Mislim da se trebala provesti bolja edukacija liječnika na covid-odjelima, ali moram priznati da nisam očekivao da će biti ovakav drugi val", rekao je.

Tripalo je rekao kako su zbog kroničnog nedostatka liječnika pozvani da pomognu i oni u mirovini. Oni rade pola radnog vremena i to nam jako pomaže, naglasio je.

Sindikat liječnika je uputio apel vladi da se uvedu strože mjere.

"Mislim da se s mjerama malo kasni, no najveći problem je mlađa populacija koja prolazi s lakšim simptomima, ali oni moraju razmišljati o svojim roditeljima, bakama i djedovima", rekao je i dodao kako se moraju uozbiljiti.

Naglasio je kako će nove mjere donijeti poboljšanje situacije i smanjenje oboljelih zato što će se smanjiti okupljanja i time će se prekinuti lanac širenja virusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.